• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek

Lapszemle Forrás: Napi Gazdaság

Nagyobb valószínűséggel szenvednek el sérüléseket azok akiken teljesítménykényszer van, vagy féltik az állásukat.

Máig az esések okozzák a legtöbb súlyos balesetet a munkahelyeken, de sokan azért sérülnek meg mert bár látják a kockázatokat, nem mernek szólni, nehogy elveszítsék a munkahelyüket. Egészen elképesztő esetekkel találkoztak a munkaügyi felügyelők. Az idei első félévben összesen 7,5 ezer olyan munkabaleset történt hazánkban, amelynek következtében a sérült dolgozó legalább három napig nem volt keresőképes - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) legfrissebb statisztikáiból. Ugyan ez valamivel több, mint tavaly (7343), de jelentősen kevesebb, mint két éve (8488), vagy 2008-ban, amikor 10 ezer feletti esetszámot regisztráltak. Halálesetet 31-szer regisztrált az NMH, ami az utóbbi öt év legkisebb száma, ebben az időszakban 2009 volt a mélypont a maga 53 ilyen esetével – olvasható a napi.hu portálján.

Nagyobb valószínűséggel szenvednek el sérüléseket azok az emberek, akiken teljesítménykényszer van, vagy féltik az állásukat – nyilatkozta Gedeon András, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szóvivője. Mint mondta, ilyenkor - hiába érzékelik a veszélyt - nem merik felhívni a kockázatokra a figyelmet, nem akarnak ellentmondani. Szintén gyakori veszélyforrás, ha valaki egy új munkahelyre kerül: hiába van több éves munkatapasztalata, az új helyen tapasztalatlannak számít, így a szakmában való járatlanság önmagában is baleseti kockázatnak minősül - vélte Gedeon.

Hasonló a helyzet a fiatal és a - nyugdíjkorhatár kitolása miatt egyre több - idősödő munkavállalókkal: míg előbbieknél a tapasztalatlanság, utóbbiaknál a lassuló tempó, illetve a változó teljesítő és érzékelő képességek jelentik a fő veszélyt.

A munkahelyeken jellemzően az elesés, elbotlás okozza a legtöbb sérülést - hangsúlyozta a szóvivő, aki szerint ez leginkább azokat érinti, aki többet közlekedik, vagy anyagmozgatásban vesz részt. Ugyancsak kiemelte mint okot a nyári időszakban az öltözködési szokásokat is: sokszor az okozza a balesetet, hogy szandálban, vagy papucsban cipekednek, amiben sokkal könnyebb megcsúszni, de gyakori gond az is, hogy egyszerűen elfelejtik megjelölni a takarítás után síkossá vált felületet.

Gedeon András elmondta azt is, a magyarok nagyon alulértékelik a munkahelyi veszélyforrásokat. Egy felmérés szerint az uniós átlaghoz képest mindössze tized akkora arányban tartják komoly problémának a balesetveszélyt a munkahelyeiken, miközben hazánkban átlagosan, hetente két dolgozó veszti az életét munkavédelmi szabálytalanságok miatt.