• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Családon belüli erőszak: a törvény önmagában nem megoldás

Lapszemle Forrás: Népszabadság Online

A családon belüli erőszakról készülő törvény nem fogja egy csapásra megoldani a problémát.

Súlyos hiba lenne megváltást várni egy jogszabálytól – állították szakemberek a Táncsics Alapítvány beszélgetésén. Gönczöl Katalin kriminológus emlékeztetett, hogy évente egy kisebb településnyi ember esik a családon belüli erőszak áldozatául, mégis utoljára a 80-as években vizsgálták együtt ezt a kérdést az öngyilkosságokkal, a tartós betegségekkel, az emberek pszichés állapotával, holott összetartoznak – olvasható a Népszabadság – online oldalán.

Gönczöl Katalin úgy vélte, a családok magukra vannak hagyva, 2010 óta lényegében nem működnek a segítő szolgálatok. Az erőszak mintái pedig öröklődnek, ezzel kellene a szolgáltató rendszernek szembe mennie, az iskolától a szociális ellátókig, de ma ez nem történik meg – fűzte hozzá a kriminológus.

Bárándy Gergely ügyvéd, szocialista képviselő szerint a jogalkotás önmagában nem megoldás, a családon belüli erőszak nem büntetőjogi fogalom, legsúlyosabb formái pedig most is benne vannak a büntető törvénykönyvben. Egy jó törvény mégis segíthet, de elkészítése kivételesen nehéz feladat. Már látott civil szervezetektől származó javaslatokat, melyek szerinte „büntetőjogi értelemben rosszak voltak".

Németh Margit szakpszichológus szerint az érintettek eljutása a megfelelő szolgáltatókhoz az egyik legkritikusabb pont. Sokszor azt sem tudják, hogy ők erőszak áldozatai, hogy nem az élet rendje, ami velük történik. Nem is tudják, hogy vannak segítő szolgálatok – sorolta a szakpszichológus, aki aláhúzta azt is, „a pszichológus ingerküszöbe alacsonyabb, mint a jogé", azt is családon belüli erőszaknak tartják, ha az egyik fél lelki terrort alkalmaz, vagy ha egy gyereket nem engednek például találkozni a barátaival. Másrészt azonban azt is gyakran tapasztalják a gyerekek védelembe vételénél, hogy a hatóságok nem azt nézik, hogyan lehetne segíteni a családnak, hogy megoldják a konfliktusaikat, hanem egyszerűen kiemelik a gyereket.

Életveszélyes lenne azt hinni, hogy az önálló törvényi tényállással megoldódik a probléma – vélekedett Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő, aki arra is emlékeztetett Magyarországon 2005 óta törvény van arról, hogy nem lehet verni a gyerekeket. A világon tizennegyedikként nálunk született ilyen szabályozás. Ehhez képest 2012-ben minden gond nélkül sugároznak olyan műsort a köztévén, ahol arról beszélgetnek kedélyesen, indulatból vagy eltervezve lehet-e gyereket verni – fűzte hozzá Gyurkó Szilvia, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az Állami Számvevőszék kétszer is megvizsgálta a gyermekvédelmi törvény alkalmazását, és megállapították, hogy a törvény megszületése, vagyis 1997 óta egyszer sem volt elég pénz a benne foglaltak maradéktalan megvalósítására. Kevés a krízisintervenciós központ, a távoltartás nem működik, a gyerek nélkül erőszak áldozatává váló nőknek még annyira sincs hova menniük, mint az anyáknak – sorolta a problémákat a gyermekjogi szakértő.