• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Diéta helyett van más megoldás a gyermekek számára

Lapszemle MA 06:23 Forrás: vg.hu
Diéta helyett van más megoldás a gyermekek számára

Az ország minden vármegyéjében van már olyan gyermekorvos, aki komplex segítséget nyújthat az elhízott gyermekek életmódváltásához.

A gyermekek elhízása nagy lelki teher a családnak, mindenki tudja, hogy változtatni kell, de megvonni a falatokat és ebben kitartani, nem könnyű. Még úgy sem, hogy a szülő esetlegesen tisztában van azzal, hogy a nem megfelelő táplálkozással járó elhízás a gyermek egészségét veszélyezteti. De mint kiderült, nem is biztos, hogy fogyókúráztatni kell a gyerekeket, mert van más járható út is, írja a Világgazdaság online

Az ország minden vármegyéjében van már olyan gyermekorvos, aki komplex segítséget nyújthat az elhízott gyermekek életmódváltásához, miután 25-en elvégezték a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinika Életmód Ambulanciája által kidolgozott képzést. Ráadásul hamarosan a könyvesboltokba kerül az ambulancia szakemberei által kidolgozott, gyermekeknek szánt önsegítő könyv, a Túl súlyos füzet is – közölte a Semmelweis Egyetem. Ennek apropóján kérdezte a Világgazdaság Gács Zsófia gyermekgyógyászt, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának endokrinológus szakorvosát.

...

Miként lehet életmódot váltani egy gyerekkel? Diétás étrendre van szüksége?

Az életmódváltásban benne van az étrend megváltoztatása, de ezt sem nevezném diétásnak vagy nagyon korlátozó jellegű étrendnek. A cél az, hogy olyan étrendet, életvezetést, menüt tanítsunk a gyereknek és a családnak, amellyel hosszú távon képesek fenntartani az egészségüket. Ebben a hosszú táv nagyon lényeges tényező. Mert nem arról van szó, hogy végigcsinálnak egy negyvennapos diétát, hanem olyan megoldást kell mutatni, amely az elkövetkező években segíteni tud nekik.

Hogyan indul a tanácsadás, mit kell változtatni a családnak?

Nagyon fontos beszélni arról, hogy vannak nulladik lépések a tanácsadásban. Nem biztos, hogy célra vezet, ha azzal kezdi a beszélgetést az orvos, mit kellene másképp csinálnuk a családoknak. 

A családok zöme pontosan tudja, mit kellene másképp csinálni, csak nem csinálja. Először fel kellene mérni, milyen tudás birtokában vannak, másrészt meg kell ismerni a saját szempontjaikat, akár a gyerek alkatát illetőn is. Az szintén nagyon fontos, hogy ne a saját szempontjainkat erőltessük a családra. 

Az természetesen célja az orvosnak, hogy a gyermek egészséges felnőtté váljon, de ennek lépéseiről, az épp számukra is elfogadható változásokról részleteiben is érdemes a családot és a gyereket kérdezni. Lényeges, hogy az orvos felismerje, az életmódváltás nem egy igen/nem típusú kérdés, hanem soklépcsős út. Érdemes megnézni és kideríteni, hogy a gyerek és család abban a pillanatban melyik lépcsőfokon áll. Olyan kérdéseket célszerű feltenni, amelyek a következő lépcsőfokra való lépésben segítik őket. Mondok példát: az életmódváltásnak van olyan szakasza, amikor az érintett nem is fontolgatja, hogy életmódot vált. Ezen a lépcsőfokon nem érdemes főzési tanácsokat adni, mert nem akar megváltoztatni semmit. Ezen a ponton arról lehet beszélgetni, hogy a család szerint milyen előnye lenne egy megváltozott testalkatnak. Arról is lehet beszélgetni, miért nem szeretnének változtatni, mi a vonzó a mostani életmódjukban. Így sokkal pontosabban lehet látni az életmódjukat, és azt, hogy mivel lehetne befolyásolni.

A teljes interjú a vg.hu-n olvasható.