• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Helytelen táplálkozás, mozgáshiány: Magyarország elhízott

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Minden második somogyi túlsúlyos, amiért 70 százalékban a helytelen táplálkozás, 30-ban a mozgáshiány a felelős.

Életvitel, gondolkodásmód, környezeti tényezők – Heszberger Edina kaposvári dietetikus, táplálkozási szakértő szerint mindezek együtt járulnak hozzá ennek az elkeserítő helyzetképnek a kialakulásához. Felmérések szerint Magyarország a leginkább elhízott ország az Európai Unióban. Az Egészségügyi Világszervezet, az OECD és az Eurostat adatai szerint Európában a magyarok a legelhízottabbak – olvasható a sonline.hu portálján.

Magyarországon a felnőtt lakosság 28,5%-a hízott el. Ez több mint tíz százalékponttal nagyobb, mint az uniós átlag. A probléma minden eddiginél aktuálisabb Somogyban is, ugyanis ma már minden második somogyi túlsúlyos.

Az emberek gondolkodásmódja, szokásrendszere és szűkösebb anyagi helyzete együttesen vezet ahhoz, hogy a minőségi táplálkozás, és annak fontossága közel az utolsó helyre kerül azon a listán, melyre az emberek többsége költeni szeretne – állítja Heszberger Edina. – Egy hasonlattal élve, gondoljuk át, mi történik akkor, ha autónkba alacsonyabb oktánszámú benzint tankolunk, ami olcsóbb ugyan, de nem hatékony, és nem a megfelelő üzemanyag; ennek következtében az autónktól elvárható teljesítmény csökken, sőt a későbbiekben többet kell majd az autónkra költeni. Így van ez velünk is, és higgyük el, az egészségünkbe fektetett minden egyes forint többszörösén térül meg a későbbiek folyamán.

A szakember azt javasolja, ne másoktól várjunk segítséget, hanem mi magunk tegyünk az egészségünkért, és kérjük szakember segítségét a számunkra megfelelő helyes táplálkozási mód kialakításában. A szakértő szerint a helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás is szerepet kell kapjon a mindennapokban. Hiszen a mozgás emeli az alapanyagcserét, építi az izmokat, nem hagyja beszűkülni az ízületeket; jobb kedve lesz tőle az embernek, és pozitív irányba befolyásolja az életminőséget.

A felmérés szerint az Európai Unióban élők is egyre elhízottabbak, ezért az Európai Bizottság olyan programokat támogat, amelyek elősegítik a helyes táplálkozást. Példáik szerint ilyen a gyümölcs és tej iskolai terjesztésének ösztönzése. Heszberger Edina szerint ezek a programok már csírái annak, hogy elinduljon valamiféle tenni akarás és odafigyelés, azonban nem elégségesek, sőt saját tapasztalatuk az, hogy egyedi szinten nem is egyformán eredményesek.

A kaposvári életviteli- és táplálkozás-szaktanácsadó központban nap mint nap találkoznak a túlsúlyosság jelenségével nagy számban foglalkoznak többlet súlyfelesleggel terhelt emberekkel is, és látják a megrögzött életmódbeli szokásaikat. Vallják, hogy a gondolkodásmódban kell változást létrehozni ahhoz, hogy, a somogyiak is többet törődjenek egészségi állapotukkal – emeli ki a portál.