• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Dr. Schwab Richárd a betegítő környezeti tényezőkről

Lapszemle MA 06:04 Forrás: telex.hu
Dr. Schwab Richárd a betegítő környezeti tényezőkről

Az egészségveszteségünk döntő részét pedig 20-40 éves korunk között szedjük össze olyan életmóddal, amin nagyon egyszerű lenne változtatni.

A betegségek kialakulásában 95 százalék a környezeti tényező, 5 százalék a genetika. Viszont például azzal, hogy Budapesten élünk, már csak nagyjából a 30 százalékra lehet ráhatásunk, mert a fővárosban annyira rossz a levegő, akkora a zaj- és a fényszennyezés - mondta el Schwab Richárd gasztroenterológus-belgyógyász a Telex Most jövök című podcastjában. Schwab szerint tipikus eset, hogy valaki vidékről elköltözik a városba, és két évvel később elképesztő bőrjelenségek és soha nem látott pattanások jelennek meg rajta.

A betegségek kialakulásának van egy kockázati mátrixa, és nem mindegy, hogy miből mennyi ér minket. Schwab példájában Jani bácsi megihatott egy-egy pohár bort régen a hegyen, de közben nem telefonozott, lényegesen kevesebb stressz érte, nappal kelt és nappal nyugodott, máshogy táplálkozott, nem volt túlsúlya, jobb volt körülötte a levegő. „Ha valaki ezt a városban szeretné ülő- és menedzser életmóddal másolni, az nem fog menni.”

„Nem értettük a mechanizmust” – mondta arra, hogy régebben például daganatos betegségek esetében miért nem foglalkozott az orvostudomány a lelki tényezőkkel, és miért csak arra fókuszált, hogy a beteg testéből eltávolítsák a tumort. Ma viszont már tudjuk, hogy a stressz által kiváltott helyi, a nyálkahártyát érintő hormonális változások képesek daganatot okozni.

Mi az az általános ajánlás, ami mindenki számára megfogalmazható? – tette fel neki a kérdést a műsorvezető. Schwab ajánlása szerint az egészségtudatosság mellett időben kell lefeküdni, ne igyunk alkoholt, ne dohányozzunk, és zuhanyozzunk hideg vízben, utóbbinak jótékony hatását már számos kutatás bizonyította. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy minden nagyobb életmódváltást, például a táplálkozás tekintetében meg kell nézni egyénileg, szakemberrel, és ha valakinek evészavara van, akkor nehogy elkezdjen még kevesebbet enni. További részletek a műsorból vagy a teljes beszélgetés megtekinthető itt