• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egészségügyi közgazdász: szükség van a változásra, de nem így

Lapszemle 2022.12.10 Forrás: atv.hu
Egészségügyi közgazdász: szükség van a változásra, de nem így

Modernizálni kell az egészségügyet, de az államnak fel kell fognia, ilyen kevés pénzből nem lehet működtetni jó színvonalú ellátást.

A magyar orvosok csaknem 20 százaléka elégedetlen az egészségügy átalakításról szóló törvénnyel. Az ATV Híradónak nyilatkozó egészségügyi közgazdász hangsúlyozta: szükség van változásra, de a kormánynak fel kellene fognia, hogy a GDP 5 százalékából képtelenség jó színvonalú állami ellátást működtetni, ezért félő, hogy az új törvény tovább erősíti majd a magánegészségügyet. 

Elfogadta szerdán a parlament az egészségügy átalakításáról szóló törvényt. Január elsejétől az ügyeletet - Budapest és a fogorvosi ügyeletek kivételével - este tíz után az Országos Mentőszolgálat látja el. Változik a kórházak feladatmegosztása is, sürgősségi ellátásért ezentúl a vármegyei kórházakig kell utazni, illetve 2028-ig megszűnnek az 1200 fő alatti háziorvosi praxisok is.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a reformterv néhány eleme az ellátásbiztonságot és az orvosok közellátásban maradását is veszélyezteti. Ezt támasztja alá felmérésük. 4500 orvos pedig letétbe helyezné felmondását, 6800-an az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt. Azaz, a 40 ezer magyar orvos mintegy 20 százaléka elégedetlen a törvénnyel. A Kamara úgy látja, a törvény növeli a bizonytalanságot és kiszolgáltatott helyzetbe sodorja a dolgozókat.

„Például bármikor a megyén belül bármely másik pontra, akár másfél óra utazásnyira tovább vezényelhetik, áttehetik hosszabb időre, cserében a beteg ebben az esetben, aki a megszokott orvosát keresheti a megszokott helyen, nem fogja megtalálni” – fogalmazott Svéd Tamás a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi közgazdász azt mondta, egy ilyen helyzet az orvosok és a betegek zöménél felháborodást kelthet, ami a magán-egészségügyi ellátás felé terelheti őket, ugyanakkor túlzónak és korainak tartja a kamara felháborodását. „Az átalakításokra én azt gondolom, hogy szükség van. Az orvos kollégáknak is tisztába kell azzal lenni, hogy alapvetően modernizálni kell ezt az egészségügyet, viszont az államnak is fel kell fognia azt, hogy ilyen kevés pénzből nem lehet működtetni jó színvonalú egészségügyi ellátást” – fogalmazott Rékassy.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink