• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Egészségügyi válság veszélye Lengyelországban

Lapszemle 2021.09.25 Forrás: szabadeuropa.hu
Egészségügyi válság veszélye Lengyelországban

A tüntetők elsősorban a kimerültségre panaszkodnak, aláhúzva, hogy az alacsony bérek miatt kénytelenek több állást is vállalni.

Hetek óta tüntetnek egészségügyi dolgozók Lengyelországban, átfogó reformokat követelve az ellátórendszer összeomlásának megakadályozása érdekében - írja a szabadeuropa.hu.

Mariusz Strug, Chorzów kórházának egyik ápolója arról beszélt az AP amerikai hírügynökségnek, hogy egyértelműen látja a betegek szemében a félelmet, amikor egy pap érkezik a Covid-osztályra, hogy feladja valakinek az utolsó kenetet. Mint mondta, kollégáival próbálják megnyugtatni a pácienseket, de az intézménynek nincsenek pszichológusai, akik segítenének az ezzel kapcsolatos szorongás leküzdésében.

„Az emberek hozzánk fordulnak, és valamiféle csodát várnak tőlünk” – jelentette ki, hozzátéve, hogy komoly munkaerőhiány van a szektorban, emiatt általános a dolgozók túlhajszoltsága.

A férfi egyike azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik már csaknem két hete demonstrálnak folyamatosan a miniszterelnöki hivatal előtt Varsóban. A tüntető ápolók, orvosok, mentősofőrök átfogó reformokat sürgetnek, mondván, ezek elkerülhetetlenek az ellátórendszer összeomlásának megakadályozása érdekében.

„A koronavírus-járvány megmutatta, hogy milyen rossz állapotban van az egészségügyi rendszer. Ez az utolsó esély tenni valamit, mielőtt túl késő lesz. Máskülönben nem tudjuk elkerülni a válságot öt-tíz éven belül” – hangsúlyozta Gilbert Kolbe ápoló, a mozgalom szóvivője.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentése szerint az Európai Unió tagállamai közül Lengyelországban az egyik legalacsonyabb a praktizáló orvosok aránya, ezer emberre mindössze 2,4 jut, szemben a németországi 4,5-del. Emellett Lengyelországban ezer lakosra 5 ápoló jut, míg az EU-s átlag 8, a német adat pedig 14.

...

Egyes tüntetők elsősorban a kimerültségre panaszkodnak, aláhúzva, hogy az alacsony bérek miatt kénytelenek több állást is vállalni.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink