• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egy a nyolchoz az emlőrák esélye

Lapszemle Forrás: baon.hu

Az Amerikai Rák Társaság adatai szerint a nőknél egy a nyolchoz annak a veszélye, hogy élete során rosszindulatú emlődaganata lesz.

Magyarországon évente 5 ezer új beteget diagnosztizálnak. A bevezetőben írt adatokat a kecskeméti megyei kórház által immár harmadik alkalommal megrendezett Emlőrák Konszenzus Konferencián hallottuk prof. dr. Cserni Gábor patológiai osztályvezetőtől és dr. Forrai Gábor radiológus főorvostól, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság (EET) elnökétől. A szakmai tanácskozást az indokolta, hogy az emlő diagnosztikájában és az alkalmazott terápiában jelentős változások történtek – írja a baon.hu portálja.

A konferencián a diagnosztika, sebészet, patológia, sugárterápia, szisztémás kezelés, gondozás, rehabilitáció, pszicho-onkológia területéről közel 300 orvos vett részt. A cél az volt, hogy egységes elveken alapuló, a legújabb eredményeket alkalmazó gyógyítási módszert alakítsanak ki, és így irányt mutassanak a szakembereknek.

Az elmúlt években új technikák jelentek meg, amelyeket még csak most kezdenek el világszerte bevezetni a gyakorlatba. Például a tomoszintézises mammográfiáról kiderült – folytatta dr. Forrai Gábor, hogy 30-40 százalékkal több emlőrákot meg lehet vele találni, és szűrésnél is körülbelül ennyivel kevesebb hölgyet kell visszahívni kiegészítő vizsgálatokra – mondta az EET elnöke. Ilyen eszközből egyelőre még csak 3-4 van hazánkban, de ezzel nem állunk rosszul nemzetközi összehasonlításban.

A konferencián ajánlást fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy az ingyenes emlőszűrés korosztályát a mai 45-65 közötti nőkről ki lehetne terjeszteni „lefelé" és „felfelé" is öt-öt évvel. Magyarán hogy a 40-et betöltők és a 70-et el nem érők is igénybe vehessék a vizsgálatot, és ne csak kétévente, hanem évente. Arról is szó esett, hogy jelenleg 65 év felett a hölgyek nem kapnak már behívót a szűrésre, de ezen változtatni kellene, és egy levéllel felhívni a figyelmet, hogy hívás nélkül, egyéni kezdeményezésre továbbra is részt kell venniük vizsgálatokon.