• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egyelőre nem jut Európából hozzánk influenza elleni oltás

Lapszemle 2020.10.30 Forrás: 24.hu
Egyelőre nem jut Európából hozzánk influenza elleni oltás

A koronavírus-járvány második hulláma miatt nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is megnőtt az igény az influenza elleni védőoltás iránt.

Gulyás Gergely szerint akár néhány nap alatt beszerezhető külföldről influenza elleni vakcina, a 24.hu által megkérdezett nagykereskedők próbálkozásai viszont kudarcba fulladtak. A koronavírus-járvány második hulláma miatt nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is megnőtt az igény az influenza elleni védőoltás iránt, és minden ország védi a saját készleteit. Egyes vélemények szerint az idei oltási kedvet látva 1,4 millió helyett 4 millió vakcinára is szükség lehet idehaza, azonban sem az import, sem az utángyártás nem tűnik könnyen járható útnak.

Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból. Egy importőr forrásunk azt mondta, a múlt héten még látott reményt arra, hogy 10 ezer vakcina juthat Belgiumból Magyarországra, igaz, borsos áron: egy oltásért 16 ezer forintot kértek volna, ha eljut ide. Hétfő délután azonban kiderült, hogy a kontingenst megállították a belga határon, mert több uniós országhoz hasonlóan ott is exporttilalmat rendeltek el.

Megkerestek két gyógyszernagykereskedő céget, a Hungaropharmát és a Phoenix Pharmát. Az előbbi megkeresésünkre azt válaszolta, igyekeznek fellelni olyan szabad vakcinakészleteket, amelyek megfelelő minőségbiztosítási folyamattal és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által kiadható kontingensengedéllyel behozhatók Magyarországra. Tekintettel a kialakult nagy keresletre, a szabad készlet fellelése azonban nem garantálható. A HungaroPhamra által említett nagy kereslet az európai helyzetre utal, ugyanis a koronavírus-járvány miatt nemcsak Magyarországon, hanem az egész kontinensen megugrott az igény az influenzaoltásra, ezért érthető, hogy minden ország védi a készleteit. Piaci forrásaink szerint nemcsak Belgiumban, de Németországban és Nagy-Britanniában is exporttilalom lépett életbe az influenza elleni vakcinákra, így onnan egyelőre biztosan nem tudnak rendelni a magyarországi nagykereskedők.

Legolvasottabb cikkeink