• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre hosszabbak a műtéti várólisták

Lapszemle Forrás: Délmagyarország

Öt év alatt több műtéti várólista a duplájára, van, ami a nyolcszorosára duzzadt hazánkban.

Szegeden nagyjából ugyanaz a helyzet, mint 2007-ben, csak a szürkehályog-előjegyzés hosszabbodott meg jóval az országos átlag felett. Vásárhely ezen a területen a rekorder: erre az operációra 2015 nyarára adtak időpontot. Immár öt éve nyilvánosak a kórházi várólisták, amelyek azt mutatják meg, hogy a tervezhető, tehát nem sürgős műtétekre az egyes szakterületeken mennyit kell várniuk a betegeknek – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

Molnár Lajos, egykori egészségügyi miniszter kezdeményezte 2006-ban a kormányrendeletet, amely kötelezte az intézményeket, tegyék hozzáférhetővé azokat az előjegyzéseket, amelyek korábban csak osztályonként és orvosonként készültek el belső használatra. Így 2007 elején megalakultak a várólista-bizottságok, amelyek az intézményi és régiós várólisták koordinálását végzik.

Az elmúlt időszak struktúraátalakításai és intézményi összevonásai mind azt a célt szolgálták, hogy a listák rövidüljenek, ez azonban a HVG összeállítása szerint nem jött össze. Az elmúlt öt évben lényeges változás nem történt a várólistákon – javulás mindenesetre alig. A lap a 2009-es és 2012-es előjegyzéseket hasonlította össze az országos, átlagos várakozási idő szempontjából. Ezek szerint a szürkehályog-műtétre és térdprotézisre előjegyzettek száma három év alatt megduplázódott, a gerincsérves várólista pedig nyolcszor olyan hosszú lett.

Szegeden jelentősen nem változtak a várólisták – közölte Bodosi Mihály professzor, a várólista-bizottság elnöke. Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen sem az igények, sem a feltételek nem módosultak. A legtöbbet továbbra is szürkehályog-műtétre kell várni, és nem sokkal kevesebbet a térdprotézisre. A szívkoszorúér-vizsgálatok szintén abba a körbe tartoznak, ahová nem egyszerű hamar bejutni – tette hozzá Bodosi professzor.

A szürkehályog-műtétre előjegyzettek száma ráadásul nálunk jóval az országos átlag feletti mértékben ugrott meg. Míg 2009-ben még csak 53 napot kellett erre várniuk a betegeknek, a most feliratkozó 180 nap múlva jut be a műtőbe, az átlagos várakozási idő azonban ennél magasabb, 266 nap. A megyében azonban nem itt a legrosszabb a helyzet: Hódmezővásárhelyen 677 napra jön ki az átlagos várakozási idő, a legutóbb kiosztott előjegyzési lapon azonban az áll: a beteget 999 nap múlva, 2015 júliusában operálják majd meg – emeli ki a lap.

A 2009-es összevetés nem biztos, hogy minden esetben a valós különbséget mutatja, hiszen akkoriban még pontatlanok voltak a listák – fogalmazott Facskó Andrea, a Szegedi Tudományegyetem Szemészeti Klinikájának igazgató professzora. Az előjegyzési lista több ok miatt duzzadhatott így fel. Egyrészt a listán lévők fele kezdeti stádiumban van, de már őket is szerepeltetni kell rajta. Másrészt a szürke hályog ma már nemcsak az idősek, hanem a 40-50 éves emberek betegsége is, akiket ráadásul minél hamarabb meg kell operálni, hogy visszatérhessenek a munkába – emelte ki Facskó Andrea, aki hozzátette azt is, az pedig évek óta érzékelhető trend, hogy az éles látás jóval fontosabb mindenki számára, mint korábban, a nyugdíjasok sem törődnek bele, ha nem jó a szemük.

A szegedi klinikán elvégezhető műtétek száma az utóbbi időben nemhogy nem csökkent, de nőtt is, hiszen az egyetem minden támogatást megad ahhoz, hogy a várólista csökkenthető legyen. Ha pedig sürgős esetről van szó, azt most is 1 hónapon belül meg tudják operálni – fűzte hozzá Facskó professzor.