• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Egyre jobban értjük, hogyan gyilkol a stroke

Lapszemle 2022.06.28 Forrás: 24.hu
Egyre jobban értjük, hogyan gyilkol a stroke

A felépülési időszakban jelentkez tüdőgyulladás vagy húgyúti fertőzés, amikkel a legyengült szervezet nem tud megbirkózni.

A stroke, vagyis az agyi érkatasztrófa az egyik vezető halálok a világon, Magyarországon is előkelő helyet foglal el ezen a listán. Míg maga a stroke is fokozottan veszélyes, az utána, következtében kialakuló betegségek hasonlóan komoly problémákat okozhatnak. Szerencsére ezeket egyre inkább értik a szakemberek, így a kezelési lehetőségek is egyre sikeresebbek, és a lakosság tudatossága is javul, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően pedig már kiváló készítmények elérhetőek például az agyi embólia megelőzésére is - mondta el a 24.hu-nak Dr. Folyovich András PhD, az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Neurológia osztályának és Stroke Centrumának osztályvezető főorvosa, illetve a Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga elnöke.

A stroke-ot elszenvedett betegek mindössze körülbelül 25 százaléka képes az önálló életvitelre, és tudja segítség nélkül folytatni a korábbi életét, és 50 százalékra teszik azoknak az arányát, akik segítségre szorulnak a továbbiakban, vagyis valamilyen szinten korlátozottan fogják leélni a hátralevő életüket. Azt is tudni kell, hogy rendkívül magas a stroke-ban az ismétlődés, különösen az első évben, és azon belül is az első hónapban. Egy ismétlődő stroke esetén a kilátások még az elsőnél is kedvezőtlenebbek.

A stroke nem feltétlenül azonnal öl: persze az is előfordulhat, hogy a vérrögöt az agyban nem sikerül olyan hamar feloldani vagy kiműteni, hogy már az magában okoz halálozást, de gyakori, hogy a betegek a kóros állapot következményeibe halnak bele. A felépülési időszakban jelentkeznek olyan betegségek, mint például a tüdőgyulladás vagy a húgyúti fertőzések, amikkel a legyengült szervezet nem tud megbirkózni.

A stroke-betegek felépülésének sarkalatos pontja az is, hogy a beteg minél hamarabb kórházba kerüljön, ahol kezelni tudják. Ehhez a lakossági felvilágosítás a legjobb megoldás. A Nemzeti Stroke Prevenciós és Rehabilitációs Liga, mint civil szervezet és a Szent János Kórház létrehozott egy Stroke ovi programot, amely eredetileg az Angels nemzetközi szervezet anyagára épül, ennek az adaptációja történt meg Magyarországon.

Fontos az is, hogy a gyerek tudjon mentőt hívni. Itt az Országos Mentőszolgálat megérdemli, hogy szó essék róluk, hiszen ez az ő érdemük: Magyarországon is elérhető a mindenki zsebében meghúzódó mobiltelefonra letöltve az úgynevezett ÉletMentő applikáció, amely egy ikonnak a használatával azonnal kapcsolatot teremthet a mentőszolgálattal.

Legolvasottabb cikkeink