• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre később mernek szülni a nők?

Lapszemle Forrás: baon.hu

Tíz év alatt kétszeresére nőtt a 35 év feletti szülő nők aránya.

Az adatok szerint Bács-Kiskun megyében az összes élveszületés 51 százalékánál az édesanya már elmúlt 30 éves. Pedig ilyenkor egyre több a kockázat – írja a baon.hu portálja. A Bács-Kiskunban tapasztaltak is megfelelnek az országos folyamatoknak. A KSH megyei adatai szerint míg 2002-ben a születések 29,6 százalékánál volt az édesanya 30 évesnél idősebb, addig 2012-ben – csökkenő gyerekszám mellett – már 50,8 százalákánál. Tíz év alatt kétszeresére nőtt a 35 év feletti szülő nők aránya, 8,9-ről 19,5%-ra. A trend Kecskemétre fokozottan igaz. A megyeszékhelyen 10,4%-ról 22,6%-ra emelkedett a 35 évnél idősebben gyermeket vállaló édesanyák aránya.

Manapság a nőknek is egyre inkább hozzá kell járulniuk a megélhetéshez, szükség van a családokban a két keresőre. Emellett nagyon sokan továbbtanulnak, és nyilván főiskola, egyetem alatt nemigen vállalnak gyermeket, esetleg a párválasztás is csúszik. Az emancipáció is szerepet játszik, egyre több nőnél sokáig a karrier az első. Bedolgozzák magukat egy céghez, szeretnének előrelépni, egzisztenciát teremteni. Gyakran nem könnyíti meg a helyzetet a munkáltatók hozzállása sem, a nők félnek elmenni szülni, nehogy elveszítsék munkahelyüket. Így a döntés a gyermekvállalásról egyre csak tolódik – nyilatkozta dr. Bánfalvi Attila, a megyei kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa.

Bánfalvi Attila azt is kockázatként emelte ki, hogy a relatíve idősebb várandós nőknél már gyakrabban lehetnek alapbetegségek, például magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint. A terhesség alatt viszont nem biztos, hogy az ezekre a bajokra felírt gyógyszert szedni lehet. Elmondta azt is, hogy a megyében a terhesség-megszakítások száma folyamatos csökkenést mutat. 2001-ben még közel 2700 volt, 2013-ban viszont 1661 (Kecskeméten 823, Baján 256, Kiskunhalason 407, Kalocsán 175). A 19 év alattiak nők aránya akkor és tavaly is 10 százalék körül volt a művi vetéléseknél (2001: 243, 2013: 160).