• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre kevesebbet eszik a magyar ember

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Összességében mennyiségben ugyanannyit ettünk 2013-ban, mint 2012-ben.

Zöldségből, gyümölcsből, halból többet, zsírból, tejből, tejtermékből és alkoholból kevesebbet fogyasztottunk, mit egy évvel korábban – írja a KSH friss, a 2013-as élelmiszermérlegeket és tápanyagfogyasztást górcső alá vevő elemzése nyomán a Napi.hu portálja.

A magyar lakosság fejenként átlagosan 615 kilogramm (kg) táplálékot "tüntetett el" 2013-ban, ami napi csaknem 2 kilogramm élelmiszert jelent. Ez ugyanannyi, mint 2012-ben, viszont 4,3 %-kal kevesebb az előző öt év átlagánál, s mintegy 80 kilóval kevesebb az ezredfordulón elfogyasztottnál. Az összmennyiség harmada állati eredetű, az előző évhez képest ezekből 4 %-kal kevesebbet ettünk, növényi termékekből - liszt, rizs, burgonya, zöldségfélék, gyümölcsök - viszont 3 %-kal többet.

A táplálék legnagyobb része, mintegy harmada zöldség és gyümölcs, negyede tej- és tejtermék, 15 %-a rizs és liszt. A hús és hal aránya a teljes mennyiség tizede.

A húsfogyasztás az elmúlt két évben alig érzékelhetően változott, 2000-hez képest viszont csaknem 15 kilós a csökkenés. 2013-ban fejenként átlagosan 56 kg hús került a tányérokra. Ezen belül baromfiból az előző évhez képest fél kilóval, az előző öt év átlagához képest egy kilóval, az ezredfordulóval összemérve pedig 9 kilóval kevesebbet tüntettünk el az asztalról.

Folyamatosan csökken 2006 óta a zsiradékok fogyasztása, 2000-hez képest 15 %-kal marad el a 2013-as mennyiség. Az állati zsiradék aránya 40 % volt, szemben a 2010-es 50 százalékkal. Zöldségből és gyümölcsből év/év alapon 7 százalékkal több, összesen átlagosan 186,5 kiló fogyott fejenként.

Az egy főre jutó lisztfogyasztás gyakorlatilag a 2008-2012-es szinten stagnált 2013-ban is (81 kg), rizs viszont egyre ritkábban kerül az asztalra. Visszaesett az alkoholfogyasztás is, 2000-hez képest 20 %-kal kevesebbet gurítottunk le a torkunkon szeszes-italból.