Összességében mennyiségben ugyanannyit ettünk 2013-ban, mint 2012-ben.
Zöldségből, gyümölcsből, halból többet, zsírból, tejből, tejtermékből és alkoholból kevesebbet fogyasztottunk, mit egy évvel korábban – írja a KSH friss, a 2013-as élelmiszermérlegeket és tápanyagfogyasztást górcső alá vevő elemzése nyomán a Napi.hu portálja.
A magyar lakosság fejenként átlagosan 615 kilogramm (kg) táplálékot "tüntetett el" 2013-ban, ami napi csaknem 2 kilogramm élelmiszert jelent. Ez ugyanannyi, mint 2012-ben, viszont 4,3 %-kal kevesebb az előző öt év átlagánál, s mintegy 80 kilóval kevesebb az ezredfordulón elfogyasztottnál. Az összmennyiség harmada állati eredetű, az előző évhez képest ezekből 4 %-kal kevesebbet ettünk, növényi termékekből - liszt, rizs, burgonya, zöldségfélék, gyümölcsök - viszont 3 %-kal többet.
A táplálék legnagyobb része, mintegy harmada zöldség és gyümölcs, negyede tej- és tejtermék, 15 %-a rizs és liszt. A hús és hal aránya a teljes mennyiség tizede.
A húsfogyasztás az elmúlt két évben alig érzékelhetően változott, 2000-hez képest viszont csaknem 15 kilós a csökkenés. 2013-ban fejenként átlagosan 56 kg hús került a tányérokra. Ezen belül baromfiból az előző évhez képest fél kilóval, az előző öt év átlagához képest egy kilóval, az ezredfordulóval összemérve pedig 9 kilóval kevesebbet tüntettünk el az asztalról.
Folyamatosan csökken 2006 óta a zsiradékok fogyasztása, 2000-hez képest 15 %-kal marad el a 2013-as mennyiség. Az állati zsiradék aránya 40 % volt, szemben a 2010-es 50 százalékkal. Zöldségből és gyümölcsből év/év alapon 7 százalékkal több, összesen átlagosan 186,5 kiló fogyott fejenként.
Az egy főre jutó lisztfogyasztás gyakorlatilag a 2008-2012-es szinten stagnált 2013-ban is (81 kg), rizs viszont egyre ritkábban kerül az asztalra. Visszaesett az alkoholfogyasztás is, 2000-hez képest 20 %-kal kevesebbet gurítottunk le a torkunkon szeszes-italból.