• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyre nagyobb problémát okoz a gyógyszerfüggőség

Lapszemle 2023.03.11 Forrás: atv.hu
Egyre nagyobb problémát okoz a gyógyszerfüggőség

Bajzáth Sándor szerint a rászokást csak abban az esetben lehet elkerülni, ha megfelelően beállított dózist szed az illető, és lehetőleg minél rövidebb ideig.

Egyre nagyobb problémát okoz Magyarországon a gyógyszerfüggőség, bár a kérdés még mindig tabunak számít. Alapvetően ha gyógyszerfüggőségről beszélünk, az a szorongásoldókra, alvássegítő gyógyszerekre, nyugtatókra és kedélyjavítókra való rászokást jelenti. Ezek hátterében például krónikus depresszió vagy egyéb súlyos mentális problémák állnak. Egy néhány évvel ezelőtti kutatás szerint ez a magyar népesség négy százalékát érintette akkor. Az antidepresszáns-fogyasztással kapcsolatban készült nagy átfogó kutatás szerint 2000 és 2020 között a vizsgált 18 országban 147 százalékkal emelkedett meg a gyógyszerfogyasztás aránya, Magyarországon pedig 125 százalékkal. Mint látszik, a felmérés már jócskán belecsúszott a Covidba. Az ATV Start vendége Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns.

A gyógyszerek sok esetben nagyobb problémát okoznak, mint a kábítószer

A szakértő szerint ezekről a típusú gyógyszerekről, mint például a Rivotril, a Frontin vagy a Xanax, bizonyos esetekben sokkal nehezebb leszokni, mint a kábítószerekről. Bajzáth Sándor szerint azért csalóka a dolog, mert ezek mind legális szerek, amiket orvos ír fel, a beteg pedig sok esetben észrevétlenül szokik hozzá a szerekhez.

,,Az orvosok pedig nagyon túlterheltek, tehát nincs idő arra, hogy terápiásan foglalkozzanak a beteggel, a kliensek pedig hamar hozzászoknak az azonnali eredményhez, azonnali kielégüléshez, amit a gyógyszer nyújt. Ez azonban sok esetben kontraproduktív, mert benne is tartja őket a helyzetben" – magyarázta az addiktológus.

Bajzáth Sándor szerint a rászokást csak abban az esetben lehet elkerülni, ha megfelelően beállított dózist szed az illető, és lehetőleg minél rövidebb ideig. Mint mondja, ez azonban sok esetben nem így van, mert hozzá épp azok az emberek érkeznek, ,,akikkel elszaladt a ló". Az addiktológus szerint sok esetben épp az a helyzet, hogy a betegnek alkohol vagy drogproblémái vannak, és arra kapja ezt a tüneti kezelést.

További részletek az atv.hu cikkében.