• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Az Innovációs Nagydíjat a PET/MRI termékcsalád fejlesztője kapta

Hírek 2023.03.25 Forrás: Weborvos
Az Innovációs Nagydíjat a PET/MRI termékcsalád fejlesztője kapta

A Mediso Kft. célkitűzése az volt, hogy egy világon teljesen egyedülálló MRI alapú képalkotó berendezés családot fejlesszen ki.

Összesen több mint 12, 5 milliárd forint többlet bevételt eredményező, kiemelkedő társadalmi hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj átadási ünnepségén

A 2022. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint további 6 innovációs díjat adtak át az Országházban. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén a kulturális és innovációs miniszterrel, elsősorban a gazdasági mutatók - az elért többleteredmény, többlet-árbevétel - és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeit - áll a Magyar Innovációs Szövetség közleményében.

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke, aki a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot 31 éve kiírja, ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a társadalmat az innovatív gondolat és szellem viszi előrébb, ezért elengedhetetlen a társadalmat átszövő kultúra és innováció. 

Az ünnepségen Csák János, kulturális és innovációs miniszter elmondta: a magyar siker kulcsa, a magyar szabadság záloga, hogy le tudjuk-e bontani az egymás közötti falakat és tornyokat az együttműködés erősítése érdekében. A hatékony innovációs ökoszisztémának az egyetemek, a kutatóintézetek, a vállalatok a kulcsai. Az innováció ideáit kereskedelmileg hasznosítani kell, az ideákat közelebb kell vinni a piachoz, a piacot pedig az ideákhoz. Ezt forrásokkal és infrastruktúrával segítenie kell az államnak és a magánforrásoknak is. A miniszter hangsúlyozta a társadalom és a gazdaság digitális átalakításának és a hazai hozzáadott érték növekedésének fontosságát, hogy Magyarország innovatívabb ország lehessen.

Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, a zsűri társelnöke a díjátadón ismertette a pályázatot és a bírálat menetét.

2022. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a Mediso Kft. részesült az ultramagas térerejű PET/MRI termékcsalád kifejlesztéséért. A nanoScan® 3T és 7T ultramagas térerősségű PET/MRI termékcsalád kifejlesztése a Mediso által 2015-ben indított kutatás-fejlesztés-innovációs (KFI) programjával valósult meg, amelynek célkitűzése az volt, hogy egy világon teljesen egyedülálló MRI alapú képalkotó berendezés családot fejlesszen ki.

A termékcsalád képes az ultramagas térerőnek köszönhetően kivételes részletességű képminőséget elérni, folyékony hélium felhasználása nélkül tartósan szupravezető hőmérsékleten (-269°C) működni, ultraalacsony zajú rádiófrekvenciás elektronika segítségével más módszerrel nem kimutatható agyi aktivitást detektálni, félvezető alapú PET detektorral az MRI-vel térben és időben egyidejű „szimultán” képalkotást megvalósítani, ezzel az agyi funkcionális és molekuláris folyamatokat egyszerre detektálni, valamint nagy mennyiségű radioaktív sugárzás kezelésére képes PET detektorral is működni ezzel rövid felezési idejű radiofarmakonokról és több állatról egyszerre képet alkotni.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink