• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az Innovációs Nagydíjat a PET/MRI termékcsalád fejlesztője kapta

Hírek 2023.03.25 Forrás: Weborvos
Az Innovációs Nagydíjat a PET/MRI termékcsalád fejlesztője kapta

A Mediso Kft. célkitűzése az volt, hogy egy világon teljesen egyedülálló MRI alapú képalkotó berendezés családot fejlesszen ki.

Összesen több mint 12, 5 milliárd forint többlet bevételt eredményező, kiemelkedő társadalmi hasznot hozó, világszínvonalú teljesítményeket ismertek el a Magyar Innovációs Nagydíj átadási ünnepségén

A 2022. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint további 6 innovációs díjat adtak át az Országházban. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén a kulturális és innovációs miniszterrel, elsősorban a gazdasági mutatók - az elért többleteredmény, többlet-árbevétel - és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeit - áll a Magyar Innovációs Szövetség közleményében.

Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke, aki a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot 31 éve kiírja, ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a társadalmat az innovatív gondolat és szellem viszi előrébb, ezért elengedhetetlen a társadalmat átszövő kultúra és innováció. 

Az ünnepségen Csák János, kulturális és innovációs miniszter elmondta: a magyar siker kulcsa, a magyar szabadság záloga, hogy le tudjuk-e bontani az egymás közötti falakat és tornyokat az együttműködés erősítése érdekében. A hatékony innovációs ökoszisztémának az egyetemek, a kutatóintézetek, a vállalatok a kulcsai. Az innováció ideáit kereskedelmileg hasznosítani kell, az ideákat közelebb kell vinni a piachoz, a piacot pedig az ideákhoz. Ezt forrásokkal és infrastruktúrával segítenie kell az államnak és a magánforrásoknak is. A miniszter hangsúlyozta a társadalom és a gazdaság digitális átalakításának és a hazai hozzáadott érték növekedésének fontosságát, hogy Magyarország innovatívabb ország lehessen.

Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár, a zsűri társelnöke a díjátadón ismertette a pályázatot és a bírálat menetét.

2022. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a Mediso Kft. részesült az ultramagas térerejű PET/MRI termékcsalád kifejlesztéséért. A nanoScan® 3T és 7T ultramagas térerősségű PET/MRI termékcsalád kifejlesztése a Mediso által 2015-ben indított kutatás-fejlesztés-innovációs (KFI) programjával valósult meg, amelynek célkitűzése az volt, hogy egy világon teljesen egyedülálló MRI alapú képalkotó berendezés családot fejlesszen ki.

A termékcsalád képes az ultramagas térerőnek köszönhetően kivételes részletességű képminőséget elérni, folyékony hélium felhasználása nélkül tartósan szupravezető hőmérsékleten (-269°C) működni, ultraalacsony zajú rádiófrekvenciás elektronika segítségével más módszerrel nem kimutatható agyi aktivitást detektálni, félvezető alapú PET detektorral az MRI-vel térben és időben egyidejű „szimultán” képalkotást megvalósítani, ezzel az agyi funkcionális és molekuláris folyamatokat egyszerre detektálni, valamint nagy mennyiségű radioaktív sugárzás kezelésére képes PET detektorral is működni ezzel rövid felezési idejű radiofarmakonokról és több állatról egyszerre képet alkotni.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink