• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Életmentő protokoll a kaposvári onkológián

Lapszemle Forrás: vasarnapihirek.hu

Fél év helyett egyetlen hónap alatt sikerül elkezdeni szakszerűen kezelni a rákos betegeket a Kaposvári Onkológiai Centrumban.

A „villámtempó" pedig részben egy új szoftvernek és a kórházi munkarend átszervezésének köszönhető. A kórház egyfajta betegmenedzselő rendszert működtet, ami egyszerűsíti az onkológiai betegutakat, és hatodára rövidíti a kezelés megkezdése előtti időt. A titok „csupán" annyi, hogy a célirányos, szervezett intézményi csapatmunka és az említett szoftver eredményeképp a betegek nem vesznek el az ellátórendszer útvesztőjében – írja a vasarnapihirek.hu portálja.

Aki időt nyer, életet nyer. Ez ugyan közhely, de mi a beteggel együtt valóban versenyt futunk az idővel - mondja Moizs Mariann, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. Az imént útvesztő kifejezés pedig nem túlzás: a rákbetegségek gyanújával vizsgált páciensek általában hónapokig kallódnak a járó- és fekvőbeteg-ellátó rendszer labirintusában, akár féltucat orvosnál is megfordulnak, mire a megfelelő diagnózishoz, majd kezelőorvoshoz eljutnak. Sokszor olyan későn, hogy már érdemi gyógyító kezelést nem lehet végezni. Ugyanis az onkológiai betegségek terápiáiban roppant nagy a korai felismerés szerepe. Minél előbb diagnosztizálják a betegséget, annál nagyobb az esély a végleges gyógyulásra.

Kaposváron két intézmény (Kaposvári Kórház, Kaposvári Egyetem) betegútját kellett összekötni egységes protokoll- és informatikai rendszeren keresztül. A két intézmény összesen 500 ezres betegpopulációval dolgozik: az egyikben zajlanak az onkológiai kezelések, műtétek, a másikban a képalkotás és az onkoradiológiai kezelések.

Éreztük, hogy pont azok a páciensek kallódnak, akik a legsúlyosabb betegségekben szenvednek, holott őket kellene a lehető leggyorsabban kezelni, ezért megvizsgáltuk a saját rendszerünket és szinte az összes érintett klinikai és diagnosztikai szakma résztvevőjével egy új struktúrát építettünk fel. Ehhez jött a folyamatot támogató szoftver, és így másfél éves közös munka során kialakítottuk azt a betegútszervező rendszert, amelyben maximum egy hónapon belül meg kell kezdeni az onkológiai kezeléseket – magyarázta a kaposvári kórház főigazgatója.

Az informatikai program magába építette, horizontálisan és vertikálisan összekapcsolja a kivizsgálási, kezelési és nyomon követési protokollokat, melyeket az Országos Onkológiai Intézet állított föl.

Egyébként nem mi vagyunk a bölcsek kövének megtalálói, hasonló rendszereket és eljárási rendeket az Európai Unió számos országában alkalmaznak. Mi csak a saját rendszerünkből és az onkológiai szakmai grémiumok hivatalos protokolljaiból egy új számítógépes program segítségével alakítottuk ki a saját centrumunkban érvényes szisztémát, ami természetesen más, hasonló szintű ellátást végző intézményben is alkalmazható – emelte ki a kaposvári kórház főigazgatója, hozzátéve azt is, a program közkincs.