• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Elindul a fittség tesztje

Lapszemle Forrás: heol.hu

A jövő tanévtől induló nemzeti fittségi tesztnek köszönhetően kiderülhet, hány rossz fizikumú gyerek tanul az iskolákban.

A Magyar Diáksport Szövetség még tárgyalásokat folytat arról, hogy a következő tanévekben milyen időszakban végzik majd a felmérést, amelyekre négy-nyolc tanórát kell szánniuk a pedagógusoknak. Ezentúl egy diák sem ússza meg a fekvőtámaszt, a futást és a felülést, mivel az összes általános és középiskolás fizikai állapotát tesztelik, az eredményekről pedig átfogó országos adatbázist is készítenek – írja az Eduline.hu értesülése nyomán a heol.hu portálja.

A testnevelő tanároknak az adatokat is elemezniük kell, mi több, „meghatározzák az adott tanuló fizikai fittségi szintjének további fejlesztése szempontjából szükséges intézkedéseket". A diákokat – kis túlzással – a fejük búbjától a kislábujjukig megvizsgálják majd.

A következő tanévben hazánk minden iskolájában felmérik, hogy mennyire fittek a diákok. A tanároknak el kell sajátítaniuk a tesztelés módszertanát is.

Több oktatási intézményben már a 2014/2015-ös tanévben NETFIT-tel (Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszt) mérhetik fel a diákok fittségét. A Magyar Diáksport Szövetség kormányzati és európai uniós forrásból dolgozta ki a tesztet, amelynek az eredményeiből országos adatbázist hoznak létre. A legfontosabb cél kideríteni, hogy hány túlsúlyos, rossz fizikumú gyerek tanul az iskolákban, s miként lehetne növelni az állóképességüket.

Nincs új a nap alatt – így összegezte véleményét az egyik egri általános iskola testnevelő tanára, aki már évtizedek óta tanít. Minden korábbi regnáló kormány célul tűzte ki a tanulók fizikai állapotának, erőnlétének a felmérését. A cél mindig ugyanaz, csak a módszerek változnak. Az előző években ősszel és tavasszal is rendszeresen alkalmaztuk a különböző teszteket. Ilyen volt Cooper-teszt, vagy a Hungarofit. Ezek általában adott időre elvégzendő különböző feladatok, tornagyakorlatok, köztük van fekvőtámasz, négyütemű fekvőtámasz, helyből távolugrás, futás. A tapasztalataim szerint – folytatta a testnevelő tanár - ezek a felmérések a legtöbb gyerekre ösztönzőleg hatnak, maximális teljesítményre sarkallják őket, ám évről-évre egyre több az olyan tanuló, akiknek az átlagos szint elérése sem sikerül. Ez leginkább arra vezethető vissza, hogy a gyerekeink egyre több időt töltenek a televízió és a számítógép előtt. A rendszeresen, szakosztályokban sportolóknál nincs gond, azonban ők vannak kevesebben.

Feltehetően az új tesztben is hasonló gyakorlatok szerepelnek majd, csupán annyi különbséggel, hogy az értékelési rendszert egységesítik, így teljesebb képet kaphatunk az eddigieknél a magyar diákok fizikai állapotáról, akár földrajzi viszonylatban is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma már 2013-ban kötelezővé tette a diákok éves állapot-felmérését, tavaly májusban az összes közoktatási intézményben vizsgálni kellett a tanulók állóképességét, erőnlétét, de a testnevelő tanárokra bízták, hogy milyen módszert használnak. Az Oktatási Hivatal csak ajánlott néhányat, például a Cooper-tesztet, a Hungarofitet és az Eurofitet, ám az eredményeket nem összesítették. A jövő tanévtől induló nemzeti fittségi tesztnek köszönhetően azonban néhány éven belül kiderülhet, hogy hány túlsúlyos, rossz fizikumú gyerek tanul az iskolákban – jegyzi meg a portál.