• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Évekre jegelik a családi pótlékot

Lapszemle Forrás: Népszava

Nem emelkedik négy évig a családi pótlék - legalábbis a kormány terve szerint.

Abban a dokumentumban, amely 2015-ig tartalmazza a tervezett kiadásokat, azt írták, hogy az idén 456 milliárdot, míg 2015-ben is csak 458 milliárd forintot szánnak családtámogatásra. Ez pedig nemcsak az összeg befagyasztását jelenti, és azt, hogy még az infláció mértékével arányosan sem emelkedne a támogatás, hanem azt is, hogy a kormány nem számol azzal, hogy több gyerek születne, mint most.

Pedig nem erről beszéltek eddig. A szocialista kormányok idején a Fidesz minden esetben az akkori vezetést tette felelőssé a csökkenő gyerekvállalási hajlandóság miatt. Akkor a jobboldalon még a családok életében fontos elemnek tartották a családi pótlékot, a KDNP-s Soltész Miklós, aki az akkori ellenzék népjóléti kabinetvezetője volt, 2009-ben úgy fogalmazott: elfogadhatatlannak tartja a családi pótlék bármiféle elvonását, szigorítását és eltörlését. Mint mondta, eddig konszenzus volt abban, hogy a családi pótlék a családtámogatási rendszer egyik alapja, a szocialista-szabad demokrata családpolitikát viszont a megszorítások jellemzik, amitől családok újabb tízezrei mehetnek tönkre. Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke pedig azt kritizálta akkor, hogy a kabinetnek nem fontosak a családok, újabb és újabb terheket raknak a vállukra, de nem segítenek ezek cipelésében.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a kormányváltás előtt azt ígérte: ha kormányra kerülnek, a gazdasági növekedés függvényében sokkal bőkezűbb családtámogatási rendszert építenek ki. Úgy fogalmazott: szociális, gazdasági és etikai értelemben is igazságtalan, ha családokat érint a megszorítás. De nemcsak ezen kijelentések miatt kerültek ellentmondásba önmagukkal.

A napokban Harrach Péter állt elő azzal az ötlettel, hogy a középiskolai oktatásban jelenjenek meg a felelős párkapcsolatról és a családi életről szóló ismeretek. A KDNP frakcióvezetője ezt azzal indokolta, hogy fontos, hogy a gyermekvállalási kedv erősödjön, ami összefügg a házasság intézményével. Szerinte ez a legtermékenyebb párkapcsolati életforma, csakhogy "a családi példa sok esetben ezt a szerepet már nem tudja betölteni".

Ám éppen a felelős családalapítás ellen szól a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet nyári döntése. A szervezet módosította azt a korábbi forgalomba hozatali engedélyt, amelynek értelmében a közeljövőben vény nélkül kapható lett volna az egyik esemény utáni tabletta. A szervezet "az anya és magzat egészségvédelmét messzemenőkig szem előtt tartva" döntött így. Ezzel viszont megnehezítették a felelősen gondolkodó párok helyzetét is, mert bár az ilyen tablettákat nem szabad gyakran használni, de előfordulhatnak olyan esetek, amikor mindenképpen szükségessé válnak.