• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Évente egy nagyvárosnyi új daganatos beteget regisztrálunk

Lapszemle 2023.10.16 Forrás: economix.hu
Évente egy nagyvárosnyi új daganatos beteget regisztrálunk

Az emlőrák, petefészekrák, prosztatarák és a hasnyálmirigyrák azok közé tartozik, melyek kialakulásánál az örökölt génállomány is nagyon meghatározó.

Az ősz a daganatos megbetegedésekre való figyelemfelhívás, a megelőzési, szűrési lehetőségek tudatosításának időszaka. Szeptember a petefészekrák-tudatosság hónapja, októberben a mellrák elleni küzdelem van a fókuszban, novemberben pedig a prosztatarákról és a hasnyálmirigyrákról szólnak a felhívások - írta az economix.hu.

Magyarországon évente több mint 70 ezer új megbetegedést regisztrálnak, ez körülbelül Szolnok lakosságának felel meg, ahol 71 ezren élnek. És statisztikai adatok szerint évente 16-17 ezer embert halála vezethető vissza a rosszindulatú daganatos megbetegedésekre, ez pedig annyi áldozatot jelent, mint ahányan Szarvason laknak.

A rákbetegségek sokféle ok miatt alakulhatnak ki, de az emlőrák, petefészekrák, prosztatarák és a hasnyálmirigyrák is azok közé a daganatos betegségek közé tartozik, melyek kialakulásánál az örökölt génállomány is nagyon meghatározó. A tudomány fejlődésének köszönhetően azonban ezeket a kockázatokat már egy úgynevezett proaktív teszttel ki lehet szűrni.

 Az emlődaganatok mintegy 7 százalékánál bizonyított az öröklődés szerepe, a BRCA1 vagy a BRCA2 gén születéstől fogva fennálló mutációja. Ez a mutáció nemcsak örökletes lehet, hanem az idő múlásával is kialakulhat környezeti vagy más károsító hatásokra, akár véletlenszerűen is. A BRCA mutáció nemcsak az emlőrák, hanem a petefészekrák kockázatát is növeli.

A prosztatarák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a férfiaknál. Hazánkban évente mintegy 4 ezer, jellemzően 50 éves kor feletti, új beteget regisztrálnak, és mintegy 1300 férfi halálát okozza.

Kialakulhat genetikai vagy hormonális okok miatt, de életmódbeli tényezők is kiválthatják. A genetikai tényezők olyannyira fontosak, hogy a prosztatarákos betegek vér szerinti férfirokonainál kétszer gyakoribbak a prosztatarákos megbetegedések. Kettő vagy több prosztatarák által érintett szülő vagy testvér esetében ezen rizikó akár 5-10-szeresére is emelkedhet. Továbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink