• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ez a koronavírus-járványgörbe tényleg azt mutatja, amire Orbán számít

Lapszemle 2020.04.23 Forrás: portfolio.hu
Ez a koronavírus-járványgörbe tényleg azt mutatja, amire Orbán számít

Létezik egy nemzetközi, a koronavírus terjedését közelről és rendszeresen figyelő oldal, amely Magyarország esetében is közöl modellezett előrejelzést

Napok óta egy fél ország azt találgatja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pontosan mire alapozta azt a kijelentését, hogy a járvány május 3-ára fut fel szakértők szerint. Egy nemzetközi, a járványgörbék lefutását előrejelző modell szerint valóban május elején léphet új, csendesebb szakaszába a járvány hazánkban, írja a Portfolio.

A kormányfő május 3-i dátummal kapcsolatos kijelentése után sorra jelentek meg a kormányzat részéről a kiegészítő kommunikációs elemek. Palkovics László innovációs miniszter még vasárnap azt mondta, Magyarország sikeresen lefojtotta a járványgörbét, a vírus ezen a szinten fog ketyegni, de egy kicsi lokális emelkedés várható május elején. De gyorsan hozzá is tette, hogy egy vírus nem így terjed, ha nincs korlátozó intézkedés. Itt külön megemlítette a kutatói akciócsoportban lévő, nemzetközi hírű szegedi matematikus Röst Gergelyt és csapatát (akik az ebolajárvány terjedését is nagyon jól tudták előrejelezni) és azt mondta, hogy ezek a számok, amire a kormány alapozza a várakozását, tőlük származnak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn megerősítette a május 3-i napot, amikor úgy fogalmazott: a korábbi becslések és számítások alapján a május 3-i dátum az, amikor talán a csúcsra fut a járvány. Szlávik János infektológus szerint a járvány május 3-ára várt csúcsa "egy darabig el fog húzódni, nagyon sok beteg lesz még májusban". Keddi nyilatkozatában pedig ehhez még annyit tett hozzá, hogy azokban az országokban, ahol ellaposították a járványgörbét, ott rendkívül nehéz jósolni.

Az a bizonyos görbe

Létezik egy nemzetközi, a koronavírus terjedését közelről és rendszeresen figyelő oldal, amely Magyarország esetében is közöl modellezett előrejelzést. A projekt bemutatkozásából kiderül, hogy annak finanszírozását a Microsoft alapító Bill Gates és felesége Melinda Gates biztosítja. Az előrejelzést azok után indította el a University of Washington koordinálása mellett működő amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation szervezet, hogy az University of Washington School of Medicine megkereste őket, készítsenek modelleket a járvány lefutására. Majd ezt követően más országoktól és kórházaktól is érkeztek a megkeresések sorozatosan. Ezek után döntöttek arról, hogy elkészítik a modellt 50 amerikai államra és a világ más részeire is. (Az IHME csapata külön felhívja arra a figyelmet a blogján, hogy már az amerikai kormány és hatóságok is az ő modellezésükre hivatkozik, amikor a járvány terjedéséről beszélnek. Ez is azt támasztja alá, hogy a szakértő gárda hiteles forrásokból táplálkozik és modellezik.)