• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Ez megmenthetné Csollány Szilveszter életét is, de...

Lapszemle 2022.01.06 Forrás: növekedés.hu
Ez megmenthetné Csollány Szilveszter életét is, de...

Attól kezdve, hogy valaki felkerül a transzplantációs listára, szerencsés esetben néhány nap alatt új tüdőt kaphat, de inkább hónapokat kell várnia.

Ha valakinek visszafordíthatatlanul károsodik a tüdeje, annak a szervátültetés jelenti az egyetlen esélyt a túlélésre. A tüdőt súlyosan roncsoló Covid-19 miatt is végeztek már transzplantációt, Magyarországon is, a dolgot azonban nagyban megnehezíti, hogy messze nincs elegendő donorszerv, és emiatt átlagosan fél év a várakozási idő, írja a növekedés.hu

A hivatalos várólista szerint tizenhatan várnak jelenleg tüdőátültetésre Magyarországon, ketten azonban aktuálisan nincsenek olyan állapotban, hogy transzplantálhatók lennének. A nyolc országot, köztük hazánkat is magába foglaló Eurotransplant régióban összesen körülbelül 600 beteget tartanak nyilván tüdőátültetésre, köztük olyanokat, akik a koronavírus-fertőzés következtében kerültek kritikus állapotba.

A világban több tucat tüdőátültetést végeztek koronavírus-fertőzötteknél, Magyarországon eddig egyetlen egyet.

2021 májusában egy 41 éves férfi életét mentették meg ilyen beavatkozással.  A férfi márciusban került be az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív Osztályára, ahol 40 napig volt műtüdőn. A fertőzés következtében azonban már nem lehetett levenni a gépről, olyan mértékben roncsolódott a tüdeje, hogy felkerült az Eurotransplant sürgősségi várólistájára.

Amíg egy beteg a listán van, az orvosi team folyamatosan nyomon követi az állapotát, és az aktuális értékeknek megfelelően változtatják a szükséges kezeléseket. A legtöbben otthonukban töltik a várakozási időt, de aki olyan rossz állapotban van, hogy már nem bocsájtható otthonába, a műtétet kórházban kell kivárnia. Ez lehet a helyzet a Covid-19 miatt tüdőátültetésre szoruló páciensekkel, köztük az olimpiai bajnok tornász Csollány Szilveszterrel is.

Attól kezdve, hogy valaki felkerül a transzplantációs listára, szerencsés esetben néhány nap alatt új tüdőt kaphat, de sokkal jellemzőbb, hogy erre hónapokat kell várnia.

Átlagosan fél éves a várakozási idő, ami nagyban attól függ, hogy sikerül-e vércsoport-kompatibilis és méretben megfelelő tüdőt találni. Hosszabb várakozási idő többnyire a ritkább vércsoportú és szokatlanabb testalkatú betegeknél fordulhat elő. Sokak szerint az egész folyamatban ennek az időszaknak a megélése a legnehezebb. Az ok pedig nem más, mint hogy óriási a szervhiány, és ezt a koronavírus-járvány tovább súlyosbította.

A teljes cikk a növekedés.hu portálon olvasható. 

 

Legolvasottabb cikkeink