• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Ezek a magyar fejlesztések segíthetnek a vírus ellen

Lapszemle 2020.11.20 Forrás: Origo
Ezek a magyar fejlesztések segíthetnek a vírus ellen

A szakember egészen biztos abban, hogy az általa kidolgozott kombinált terápia hatékonyságát a klinikai vizsgálatok is igazolják majd.

Az Origo összegyűjtötte, hogy tavasz óta milyen magyar, illetve magyarországi vonatkozású találmányok, ötletek, lelemények segítik a harcot az új koronavírus terjedésével szembeni küzdelemben.

Resysten: tartós higiéniai bevonat a közösségi felületekre

Több órán át is életképes lehet a fémfelületeken a koronavírus, más felületeken pedig még tovább is. Erre kínál megoldást egy, magyar szakemberek által kifejlesztett bevonat, mely még a koronavírus felbukkanása előtt született meg. A bevonat sajátossága, hogy megakadályozza a vírusok (köztük a koronavírus), bacilusok és gombák megtapadását. A budapesti tömegközlekedésben már régóta használják, Olaszország, Amerika és Dubaj is érdeklődik iránta. 

Omixon: a magyar PCR-teszt

Olyan PCR-tesztet fejlesztettek ki magyar kutatók, ami képes feleannyi idő alatt kimutatni a vírust, mint a korábbi, ugyanazzal a megbízható eredménnyel. Ezzel nemcsak időt, hanem munkaerőt is tudnak spórolni a laborok, és a betegek gyorsabban kaphatják majd meg az eredményt. Az új PCR-tesztet a Omixon Biocomputing Kft. fejlesztette ki, és a Semmelweis Egyetemen tesztelték.

Az új teszt lényege, hogy „egy lépésben" végzi el a diagnosztikát, mivel nem szükséges a mintából kivonni a vírus örökítőanyagát, az RNS-t az eredményhez. Így amellett, hogy időt takarítanak meg, kevesebb laboránsra lesz szükség.

Magyar kutató infúziós terápiája

Baranyi Lajos, az USA-ban élő magyar kutató találmánya képes lehet meggátolni a vírusfertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart, és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladást. Nem a vírus, hanem a szervezet abnormális immunválasza jelenti ránk nézve az igazi veszélyt, ez a valódi probléma, amivel az emberiség jelenleg szembenéz - állítja a biológus-immunológus professzor. A légzési elégtelenség és/vagy a bakteriális felülfertőződés következtében szeptikus sokk alakul ki a szervezetben, ez általános gyulladással jár, amit a gyulladásos fehérjék fokozott termelése, az úgynevezett citokinvihar kísér.

A professzor már az utóbbi húsz évben szisztematikusan kereste a citokinvihar gyenge pontjait, és egy kombinált terápiát fejlesztett ki, amelynek részleteit addig nem hozza nyilvánosságra, amíg a szabadalmi eljárás nem zárul le. A szakember egészen biztos abban, hogy az általa kidolgozott kombinált terápia hatékonyságát a klinikai vizsgálatok is igazolják majd, ezért ezeket szeretné Magyarországon végeztetni, miként a reménybeli gyógyszer előállítását, kiszerelését, csomagolását, értékesítését is. Ha sikerrel járunk, akkor a Covid-19 többé nem lesz halálos, de meg sem nyomoríthatja a betegeket"- mondja a professzor.

 

 

Legolvasottabb cikkeink