• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezt kellene tenni, hogy minél kevesebben haljanak bele az allergiás rohamba

Lapszemle 2022.01.27 Forrás: Telex
Ezt kellene tenni, hogy minél kevesebben haljanak bele az allergiás rohamba

Túlságosan leegyszerűsítő megközelítés, hogy tb-támogatottá kell tenni az előretöltött adrenalininjekciókat.

Egy héttel ezelőtt meghalt egy hétéves kisfiú, miután egy iskolai szülinapozáson evett a mogyorós tortából, ami után allergiás reakcióként anafilaxiás sokk lépett fel nála. A tanár által értesített szülő, aki orvoshoz indult vele, csak egy benzinkútig jutott, ahová mentőt hívott, de a helyszínre érkezett mentősök már nem tudták megmenteni az életét, emlékeztet a Telex

Az önmagában is tragikus eset újra ráirányította a figyelmet arra, hogy milyen húsbavágóan fontos szerepük van azoknak az előretöltött adrenalininjekcióknak, amelyeknek az azonnali beadásával időt lehet nyerni anafilaxiás túlérzékenységi reakció esetén, amíg megérkezik a segítség.

Az ilyen injekciók azonban drágák, nem támogatja őket a társadalombiztosítás, és gyakran hiánycikknek bizonyulnak, ezért egy-egy nagyobb figyelmet kapó eset után rendre felmerül a könnyebb hozzáférhetőségük megteremtése.

Az adrenalininjekciók tb-támogatása vagy az iskolákba való kiosztása azonban önmagában nem oldaná meg a problémát. Ehhez komplex, rendszerszintű megoldásra lenne szükség, összefüggő allergiahálózat kiépítésével, egységesített elvek alapján végzett, országos kockázatfelméréssel és az injekciók észszerű elosztásának megszervezésével – mondta a Telexnek Nékám Kristóf allergológus.

Szerinte az túlságosan leegyszerűsítő megközelítés, hogy tb-támogatottá kell tenni az előretöltött adrenalininjekciókat, ettől még a probléma nem lesz megoldva, hiszen sok embernél ki sem derül, hogy szüksége lehet rá. “Néhány éve utánanéztem, hogy más országokhoz és az anafilaxiarizikóhoz viszonyítva mennyi fogy Magyarországon ezekből az injekciókból. Az jött ki, hogy a várható fogyásnak a hetede fogyott csak el egyáltalán, ami azt jelenti, hogy a probléma aluldiagnosztizált, a veszélyessége alulértékelt volt. Lehettek olyanok, akik úgy haltak meg, hogy ha lett volna elérhető Epipen, akkor túlélhették volna” – mondta.

“Elő kéne újra venni a kérdést itthon is, de komplex problémakezeléssel közelíteni. Azzal nem érnénk sokat, ha azt mondanánk, hogy legyen az országban ötezer Epipen-injekció, és osszák szét.

“A legfontosabb, hogy rendszerszinten kellene a magyarországi anafilaxiaproblémát kezelni. A felmérést, a gyógyszerbeszerzést, a gyógyszerszétosztást, a megelőzést mind össze kéne fogni, és csinálni egy működő rendszert ebből az egészből. Ezt külföldön már kitalálták, de itthon is tudjuk, mit kellene tenni, csak meg kéne valósítani.”

A teljes írás a Telexen olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink