• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Ficzere: növelni kell a krónikus ágyak számát

Lapszemle 2021.06.17 Forrás: vg.hu
Ficzere: növelni kell a krónikus ágyak számát

Ha van is konkrét elképzelés az ágyszámcsökkentésről, azt a kórházszövetség nem ismeri – jelentette ki az elnök.

Csak többlet­finanszírozásból lehet a kórházi adósságállomány további növekedése nélkül ellátni a várakozó betegeket a fekvőbeteg-ellátásban – mondta Ficzere Andrea, a kórházszövetség elnöke a Magyar Kórházszövetség 33. háromnapos, zártkörű, csak a szakma számára nyilvános kongresszusa kapcsán nyilatkozva a Világgazdaságnak.

A pandémia alatt a megszokottnál kevesebb nem covidos beteg ellátása sajnos lényegesen nagyobb költséggel járt, mint normál időszakban, mert súlyosabb állapotban, szövődményekkel érkeztek a betegek.

Az egyik legfontosabb nehézség, amivel szembe kell nézni, hogy évek óta húzódik a már nagyon időszerű kódrevízió (BNO-kód), amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a kórházak financiálisan stabil helyzetbe kerülhessenek. Mint hangsúlyozta, az orvosbéremelésnek nagyon örültek, ugyanakkor tudatosítani kell, hogy jelenleg nincs forrás az emelt bérekből százalékosan számított ügyeleti díjakra, a szakterületi pótlékokra és a vállalkozók óradíjának az egészségügyi jogviszonyban dolgozók bérének szintjére emelésére.

Ha van is konkrét elképzelés az ágyszámcsökkentésről, azt a kórházszövetség nem ismeri – jelentette ki. Azzal egyetértenek, hogy a valódi feladatokhoz szabják a rendelkezésre álló ágyak számát. Az aktív ágyszámot úgy kell meghatározni, hogy minden akut ellátást igénylő beteget kezelni tudjanak, az ápolásra és a gondozásra szoruló betegeket pedig krónikus és ápolási (esetleg hospice) osztályokon kell elhelyezni.

Az egészségügyben jelenleg átlagfinanszírozás zajlik, és a kórházszövetség elnöke szerint ez őszig így is marad. Ez nagy segítség volt a járvány alatt, de fontos lenne minél hamarabb átállni valós költségvetésen alapuló, az intézmények szakmai munkájának eredményét figyelembe vevő, teljesítményalapú finanszírozásra. A betegutak szervezésével kapcsolatban Ficzere Andrea elmondta, az alapelv az, hogy minden beteg időben eljusson oda, ahol szakszerű ellátást kap – ez bizonyos esetekben nem feltétlenül a lakóhely közelében van, mert léteznek olyan szakterületek, amelyeknél a centralizáció az egyetlen jó megoldás. A teljes cikk a portálon olvasható

Legolvasottabb cikkeink