• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Fontos berendezések érkeznek a kórházba

Lapszemle Forrás: teol.hu

Több mint százezer dollárt ér az a felszerelés, amelyet a Rotary mozgalom támogatásával kap majd a szekszárdi kórház.

A Rotary mozgalom egyik alapvető tevékenysége a jótékonykodás – mondja dr. Dobos Gyula, a szekszárdi klub elnöke. Az úgynevezett kórházprojektjük célja a hátrányos helyzetben lévő kórházak gépekkel, műszerekkel történő támogatása. Ebben élen jár az egyik fővárosi klub, a Rotary Club Budapest City. Henning Sorknaes és dr. Gerő Katalin körülbelül tíz éve kezdték el a projekt szervezését. Ez úgy működik, hogy az adott klub, mondjuk a szekszárdi, látókörében van egy kórház, például a megyei, s ebben az esetben a szekszárdi a Host (házigazda) klub. Ők fogják össze a tevékenységet és biztosítják azt az önrészt, amely a megvalósításhoz szükséges – írja a teol.hu portálja.

Mi, szekszárdiak jelentkeztünk a Budapest Citynél, azzal, hogy a mi kórházunk is hátrányos helyzetben van bizonyos területeken, a felszereltség terén. Vállaltuk, hogy a Balassa János Kórház számára megszervezzük ezt a projektet, amely „A jövő nemzedékért" címet viseli – nyilatkozta dr. Dobos Gyula, hozzátéve azt is, egyeztettek a kórházzal, ők mondták meg, milyen fontos eszközökből van náluk hiány, illetve mely eszközök értek meg a cserére. Bob Paget, az Assist International nonprofit alapítvány vezetője eljött Amerikából és a helyszínen tájékozódott. Felmérte, a projekt keretében ők mit tudnak biztosítani. Úgy látta, a szülészet-nőgyógyászat szorul leginkább támogatásra, a gyermekgyógyászaton pedig olyan sajátos helyzet alakult ki, hogy a krónikus betegek kezeléséhez hiányoznak bizonyos feltételek. Például az egyik nagy helyiségben, ahol inkubátorok is vannak, a csecsemőket hat hónapos korukig minden gond nélkül tudják kezelni, ugyanakkor a mellette lévő szoba gyakorlatilag üres ágyakkal van berendezve, hiányzik belőle a technika. Mi most erre a helyzetre összpontosítunk, s várhatóan az lesz az eredmény, hogy ha lélegeztető, újraélesztő és más készülékek ide kerülnek, az osztálynak ez a része alkalmas lesz arra, hogy a hat hónapostól a tizennyolc éves korú krónikus beteg gyerekeket is gyógyítsák, ápolják.

Henning Sorknaesnek nagyon jó nemzetközi kapcsolatai vannak. Ennek is köszönhető, hogy napjainkra ezt a projektet 9 ország 15 klubja támogatja. Három kormányzóság jár élen: egyik a magyar, tőle jön a legtöbb támogatás. Ekkora projektje nemhogy a szekszárdi klubnak, de a magyarországinak sem volt még. A támogatók között van az oklahomai és a chicagoi kormányzóság is.

A szekszárdi projekt teljes költségvetése 113.092 dollár, ennyibe kerülnek a gépek. Magyarországról három klub támogatja az akciót: a Tabán Budapest, a City Budapest és a pécsi klub. A berendezések valószínűleg áprilisban érkeznek, az amerikai klub szerelői szerelik fel őket és tanítják be az itteni dolgozókat a használatra. Május 15-re minden gép a helyén lesz, és az arra illetékesek akkor már kezelni is tudják azokat. Akkorra meghívjuk a bennünket támogatókat, klubokat és másokat – tette hozzá dr. Dobos Gyula.