• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Négyéves negatív rekord – Durva munkahelyek

Lapszemle Forrás: Napi.hu

Mind a munkabalesetek, mind a halálos munkabalesetek száma nőtt tavaly 2013-hoz képest.

Budapesten a legrosszabb a helyzet, míg a legtöbb munkabaleset a kisvállalatoknál történik. Tavaly összesen 19661 munkabalesetet regisztrált a hatóság, ez pedig az elmúlt 4 év legrosszabb adata, legutóbb 2010-ben volt több szerencsétlenség, szám szerint 19948 - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztályának összefoglalójából. Munkabalesetnek az számít egyébként, amikor a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül – írja a Napi.hu portálja.

Halálos balesetben 69 történt 2014-ben, ám ha a feldolgozott eseteket nézzük, akkor már 78-ra ugrik ez a szám. Ennek oka, hogy vannak olyan esetek, amikor az előző évekből áthúzódik a munkabaleseti jegyzőkönyv elkészülte, így például néha előfordul, hogy akár 30 %-os különbség is van a két adat között. Mivel azonban a hatóság a feldolgozott esetekkel számol, így a cikkben szereplő további adatok is ezeket fogják megjeleníteni.

A feldolgozott halálos balesetnél azt látni, hogy az elmúlt két évben megtört egy hét éves csökkenő trend, ekkortól ugyanis ismét nőtt az ilyen esetek száma a magyar munkahelyeken. A helyzet azonban így is sokkal kedvezőbb, mint volt, hiszen 2005-ben például még 125-en haltak meg a munkahelyükön. Az előző évihez képest egyébként 4%-kal nőtt a halálos balesetek száma, 14,2%-kal az összes baleset száma, 2,7%-kal a csonkulásos szerencsétlenségeké, miközben 15,4%-kal kevesebb súlyos csonkulást, 8%-kal kevesebb súlyos kimenetelű balesetet rögzítettek – sorolja a számadatokat a portál.

A statisztikából kiderül az is, hogy a legtöbb munkabaleset a kisvállalatoknál történik, hiszen a 10 és 250 fő közötti cégeknél történt az összes baleset több mint fele. A legtöbb halálos baleset azonban már a legkisebbekre jellemző: amíg az 1-9 főt foglalkoztatóknál 31 halálos baleset történt, addig az 500 főnél többet foglalkoztatóknál csak kettő.