• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyógyít, hogy a mozgás öröm lehessen

Lapszemle Forrás: teol.hu

Egyre jobb minőségű protéziseket ültettek be és egyre kisebb vágásokat ejtettek az orvosok. A gyógyulási idő is lerövidült.

Róth Teréz ortopéd főorvos 34 éve dolgozik Szekszárdon, a megyei kórházban. Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott, fejlődött ez a terület. A főorvos asszony viszont megmaradt annak, aki kezdetektől volt: ő az a típusú orvos, akihez nem szorongva járnak a betegek. Közvetlensége sokat segít a pácienseknek a gyógyulásukban is. A teol.hu közölt orvosportrét a doktornőről.

– Néha mosolygok magamon, hogy általában először az emberek cipőjét, lábát, járását figyelem meg, azt, hogy merre csámpás a cipője – mondja dr. Róth Teréz. Ez olyan szakmai betegség, teszi hozzá, amelyből nem lehet csak úgy, hogy stílszerűek legyünk, kilépni. Sajnos tény, sok a mozgásszervi beteg. Nagyon sokan vannak akik vagy már túl vannak a protézises műtéten vagy még előtte állnak. És sokan vannak azok is, akik gyógyszerekkel próbálják meg kihúzni, amíg csak lehet.

Ma már nem csak Szekszárdon, de Pakson, Dombóváron és Tamásiban is vannak ortopéd rendelések. Az emberek igénye az, hogy hajlott koruk ellenére tudjanak mozogni, kirándulni és dolgozni a kiskertben.

– Az ember ahogy visszagondol a saját gyerekkorára, eszébe jut saját nagymamája. Az én nagymamám rendkívül aktív volt, a kiskertjét élete végéig gondozta, mindig örömmel látta el a családot zöldséggel és még állatokat is tartott. Mára ez megváltozott. A vidéki emberek egy része bizony nem bajlódik a kiskerttel és még tyúkokat sem tart. Ez a réteg inkább ül a tévé előtt és a nem túl igényes sorozatokat nézi, és csodálkozik, hogy elhízott, majd cukorbeteg és magas vérnyomásos beteg lett, akinek még ráadásul fájnak az ízületei is. Egyre több a köszvényes is, amit régen a jólét betegségének hívtak. Ez sajnos a helytelen táplálkozásra és a kevés mozgásra vezethető vissza - mondta el a jelenről a főorvosasszony.

A doktornő elmondta, hetente egy alkalommal a gyerekosztályon a csecsemőktől kezdve, a nagyobb gyerekekig végzi a csípőszűrést, az ortopéd deformitásokat, illetve a gerincferdülést ellenőrzi. Sajnos egyre több a beteg már a csecsemők között is. Ebben egy kicsit a szülők is hibásak, mondta a szakember, hiszen mindent megvesznek a kicsiknek amit egymástól vagy a reklámokból látnak, vagyis amit a piac kínál. Ilyen például az önsegítő hinta, a járókák, a különböző hordozók. Sokszor órákra beszíjazzák oda a gyereket, aki összegörnyedve ül ilyen helyzetben. Pedig nem kellene más, csak egy tiszta, nagy méretű lepedő, leterítve a földre, ahol kedvére mászhat, hempereghet a csecsemő.

Legolvasottabb cikkeink