• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Gyógyít, hogy a mozgás öröm lehessen

Lapszemle Forrás: teol.hu

Egyre jobb minőségű protéziseket ültettek be és egyre kisebb vágásokat ejtettek az orvosok. A gyógyulási idő is lerövidült.

Róth Teréz ortopéd főorvos 34 éve dolgozik Szekszárdon, a megyei kórházban. Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott, fejlődött ez a terület. A főorvos asszony viszont megmaradt annak, aki kezdetektől volt: ő az a típusú orvos, akihez nem szorongva járnak a betegek. Közvetlensége sokat segít a pácienseknek a gyógyulásukban is. A teol.hu közölt orvosportrét a doktornőről.

– Néha mosolygok magamon, hogy általában először az emberek cipőjét, lábát, járását figyelem meg, azt, hogy merre csámpás a cipője – mondja dr. Róth Teréz. Ez olyan szakmai betegség, teszi hozzá, amelyből nem lehet csak úgy, hogy stílszerűek legyünk, kilépni. Sajnos tény, sok a mozgásszervi beteg. Nagyon sokan vannak akik vagy már túl vannak a protézises műtéten vagy még előtte állnak. És sokan vannak azok is, akik gyógyszerekkel próbálják meg kihúzni, amíg csak lehet.

Ma már nem csak Szekszárdon, de Pakson, Dombóváron és Tamásiban is vannak ortopéd rendelések. Az emberek igénye az, hogy hajlott koruk ellenére tudjanak mozogni, kirándulni és dolgozni a kiskertben.

– Az ember ahogy visszagondol a saját gyerekkorára, eszébe jut saját nagymamája. Az én nagymamám rendkívül aktív volt, a kiskertjét élete végéig gondozta, mindig örömmel látta el a családot zöldséggel és még állatokat is tartott. Mára ez megváltozott. A vidéki emberek egy része bizony nem bajlódik a kiskerttel és még tyúkokat sem tart. Ez a réteg inkább ül a tévé előtt és a nem túl igényes sorozatokat nézi, és csodálkozik, hogy elhízott, majd cukorbeteg és magas vérnyomásos beteg lett, akinek még ráadásul fájnak az ízületei is. Egyre több a köszvényes is, amit régen a jólét betegségének hívtak. Ez sajnos a helytelen táplálkozásra és a kevés mozgásra vezethető vissza - mondta el a jelenről a főorvosasszony.

A doktornő elmondta, hetente egy alkalommal a gyerekosztályon a csecsemőktől kezdve, a nagyobb gyerekekig végzi a csípőszűrést, az ortopéd deformitásokat, illetve a gerincferdülést ellenőrzi. Sajnos egyre több a beteg már a csecsemők között is. Ebben egy kicsit a szülők is hibásak, mondta a szakember, hiszen mindent megvesznek a kicsiknek amit egymástól vagy a reklámokból látnak, vagyis amit a piac kínál. Ilyen például az önsegítő hinta, a járókák, a különböző hordozók. Sokszor órákra beszíjazzák oda a gyereket, aki összegörnyedve ül ilyen helyzetben. Pedig nem kellene más, csak egy tiszta, nagy méretű lepedő, leterítve a földre, ahol kedvére mászhat, hempereghet a csecsemő.

Legolvasottabb cikkeink