• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Ha nem fizetsz, hónapok múlva műtenek meg

Lapszemle 2019.01.09 Forrás: penzcentrum.hu
Ha nem fizetsz, hónapok múlva műtenek meg

Szakértők szerint a 65 év feletti emberek nagyjából felénél alakul ki szürkehályog, 75 év felett pedig már több mint 70 százaléknál.

Ezer magyarra kilenc szürkehályog műtét jutott egy friss statisztika szerint, holott 65 év felett a szakértők szerint minden második embert érinti a betegség. Jelenleg 12 ezren vannak a várólistán: az állami intézményekben átlag 90 napot kell várni a műtétre - írja a penzcentrum.hu.

Kilenc szürkehályog műtét jutott ezer magyar lakosra az uniós statisztikai hivatal adatai szerint. Ezzel az EU-ban nem is állunk olyan rosszul, ellenben annak tükrében, hogy a betegség főképpen a 65 év felettieket érinti, akikből nagyjából 2 millió él Magyarországon, ez a szám elég csekélynek hathat.

Ugyanis a szürkehályog a szakértők szerint a 65 év feletti emberek nagyjából felénél alakul ki valamilyen formában, 75 év felett pedig már több mint 70 százalék panaszkodott zavaró lencseszürkülésre. A betegség a legtöbb esetben lassan, akár évek alatt alakul ki, és legvégül már annyira homályos lesz a látás, hogy már csak némi fényérzékelés marad meg, illetve a nagyobb tárgyak sötét foltként való érzékelése - kezelésére a műtét a legjobb megoldás.

Rizikófaktornak számít:

- ha valakinek már volt ilyen a családjában, 

- a cukorbetegéség

- a szem korábbi sérülése, gyulladása vagy műtétje

- korábbi szteroid-kezelés

- fokozott kitétel napfénylek, ultraibolya fénynek

- dohányzás

Millókon segítettek az EU-ban

Az Eurostat szerint 2016-ban mintegy 4,5 millió műtétet végeztek az EU-s tagállamokban. A legtöbb beavatkozást Portugáliában végezték el, itt ezer lakosra 14 műtét jutott, míg Franciaországban és Ausztriában 13. A lista végén Szlovákia és Írország (2-2 beavatkozás per ezer lakos) és Ciprus (3 műtét ezer lakosonként) áll. A térségben Szlovéniában és Horvátországban 8, Romániában és Szerbiában pedig négy szürkehályog műtét jutott ezer lakosra.

Rengeteget kell várni

Ha valaki Magyarországon akar megszabadulni a szürkehályogtól, készüljön fel rá, hogy az állami intézményekben akár hónapokat is várni kell egy-egy beavatkozásra. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján található adatok szerint átlagosan 90 napot kell várni egy beavatkozásra, összesen pedig több mint 12 ezren vannak a várólistákon. A legtöbbet, 122 napot Észak-Közép-Magyarországon kell kivárni, mire az embernek megműtik a szemét. Az észak-magyarországi régióban pedig a legjobb a helyzet, ott 43 nap a várakozási idő.

Csak a pénzesek jutnak előbb sorra

Persze ha az ember egy magánorvosnál csináltatja meg a szemét, akkor nem kell olyan sokat várnia, mint az állami intézményekben. Ugyanakkor ennek igen borsos ára van: a beavatkozások 200 ezer forinttól elérhetőek, ez az ár szemenként értendő, tehát ha valakinek mindkét szeméről le kell műteni a hályogot, az alaphangon 400 ezer forintba kerül. Plusz az előzetes és az utólagos vizsgálatok, amelyek szintén 15-20 ezer forint körül mozognak a klinikákon.

Persze az árak klinikánként változnak, találtunk olyat is, ahol egy alap lézeres műtét 336 ezerbe kerül egy szemre, a legdrágább beavatkozás pedig 663 ezer forintot kóstál - ezt multifokális (trifokális) tórikus lencsével végzik, egy szemen.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink