• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hadjárat a tűcsere program ellen Józsefvárosban

Lapszemle Forrás: Népszava

Józsefvárosi lakosok tiltakoztak a Kék Pont Alapítvány tűcsereprogramja ellen.

Kijelentették: az eldobált fertőzött tűk miatt veszélyessé válnak köztereik. A tűcserét szervező Kék Pont Alapítvány szerint azonban a program első lépés a droghasználat elleni küzdelemben: képes lehet megakadályozni vagy legalábbis fékezni a Hepatitis-C fertőzés terjedését, és hozzájárul a HIV/AIDS járvány megelőzéséhez is. A Kék Pont szerint elengedhetetlen a tűcsereprogram, de valójában nem elegendő a drogprobléma kezelésére – olvasható a Népszava – online oldalán.

Egy komplex társadalmi probléma épp azokon csapódik le, akik segíteni próbálnak – talán így jellemezhető leginkább az a tüntetés, melyet az Orczy Egyesület szervezett szombat délelőtt Budapesten, a Kék Pont hálózat VIII. kerületi épülete előtt. Hivatalosan a tűcsereprogram ellen szervezték a demonstrációt, az azonban a szónoklatból és az azt követő vitákból is nyilvánvalóvá vált, hogy a valódi probléma maga a drogfogyasztás. A tüntetőknek a veszélyes drogszeméttel, a drogfogyasztók által okozott károkkal van problémájuk.

Ezzel szemben a Kék Pont dolgozói azt állítják: a tűcsereprogram felszámolása nem szünteti meg a drogfogyasztást. A projekt ugyanis egy kapu, egy kapcsolat felvételi lehetőség a drogfogyasztóval. Önmagában ez azonban nem elég a rehabilitációhoz, működő drogambulanciára, egy valódi drogstratégia végrehajtására lenne szükség – állítja Barta Erika, a Kék Pont kommunikációs igazgatója.

A tüntetésen többször elhangzott, hogy az alapítvány képviselői azért védik a programot, mert ezért milliós fizetést kapnak, valamint az, hogy nem is élnek a VIII. kerületben, hanem csupán „lejárnak a rózsadombi lakásukból tűket osztogatni". Az ellenzők azzal is érveltek, hogy a program más kerületekből is idecsábítja a drogfogyasztókat – ezt azonban Barna Erika egy egyszerű statisztikával cáfolta: a program résztvevőinek 87,2%-a józsefvárosi lakos. A tüntetésen megjelent Kaiser József, fideszes önkormányzati képviselő is, aki kifejtette: a Kék Pont ígéretével ellentétben semmit nem tett az eldobált tűk összegyűjtése érdekében. Állítása szerinte a tűcsereprogram nem megoldás a drogfogyasztás visszaszorítására.

A tiltakozók úgy vélik, hogy a program ellenére is használt tűket alkalmaznak a drogosok, ezeket pedig eldobálják, ami veszélyt jelent a kerületi lakosokra, gyermekekre, állatokra.

Barna Erika kiemelte: ha nem lenne tűcsere, sokkal nagyobb lenne a fertőzésveszély, hisz a droghasználók akkor is drogoznának, de nem kerülnének a szakemberek látóterébe.

Ilyen széleskörű drogstratégia és ambulancia, mint a józsefvárosi sehol nem található. Idén az Emberi Erőforrások Minisztériumában 10 millió forintot ad az önkormányzatnak a drogszemét felszámolására – jegyzi meg a portál.

Az elmúlt években több önkormányzat is megszüntette a tűcsereprogramot, vagy gyakorlatilag ellehetetlenítette. Jó ötlet volt ez? – kérdezte a lap Zacher Gábor toxikológust, a HM Egészségügyi Központ baleseti sürgősségi osztályának főorvosát, aki így reagált: – Nem. Fontos dolog volt, mert egy fajta biztonságot adott a szerhasználóknak a fertőző betegségek ellen, és itt nem elsősorban az AIDS-re gondolok, hanem ami nálunk sokkal gyakoribb, a Hepatitis C vírusra. A függők le tudták adni a használt tűt és kaptak helyette sterilt – tette hozzá Zacher Gábor.