• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új szereket támogatnak

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

A listán várakozó több mint ötven korszerű készítmény közül tízet fogadtak be a támogatott körbe.

Hosszú idő óta először döntött új, innovatív terápiát jelentő gyógyszerek támogatásáról az egészségbiztosító. A Széll Kálmán-terv 2011-es elfogadása óta, vagyis az utóbbi két évben nem volt példa arra, hogy egyszerre tíz új, korszerű orvosság kapjon támogatást a biztosítótól. Ez egyelőre továbbra sem tény, csak lehetőség: a jogszabálytervezet még decemberben jelent meg a kormány honlapján azzal a javaslattal, hogy a gyógyszerek január 1-jétől kerüljenek be a támogatásba – írja a Világgazdaság – online.

A tíz készítmény közül három a vesedaganat kezelésére szolgál. A Magyar Rákregiszter adatai alapján 2002-ről 2006-ra 1875-ről 2025-re emelkedett a veserákkal kezelt betegek száma. Szakorvosi becslések szerint a három készítmény évente 500–850 beteg kezelésében nyújthat előrelépést.

A szívritmuszavarban, pitvarfibrillációban szenvedő betegek olyan véralvadásgátlókhoz juthatnak, amelyekkel jelentősen – négy esetből háromban – megelőzhető lesz a szélütés (stroke). A szakorvosok szerint ezek az új gyógyszerek éves szinten 5–15 ezer beteg életesélyeit és életminőségét javíthatják érdemben.

Új esélyhez jutnak a mostani befogadások nyomán szklerózis multiplexben, szívelégtelenségben, krónikus obstruktív tüdőbetegségben, időskori makula degenerációban, krónikus köszvényben, illetve egy gyakori emlőrák-típusban szenvedők is.

A portál úgy értesült - azóta tartanak az egyeztetések az érintett cégek és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár között arról, hogy mikor és hányan jutnak hozzá az új hatékony, bizonyított és jellemzően nem helyettesíthető, alternatíva nélküli terápiákhoz, melyek súlyos, életet veszélyeztető állapotok és betegségek kezelésére szolgálnak.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületénél remélik, hogy az egyeztetések legkésőbb a hónap végéig lezárulnak, és az érintett betegek februártól már hozzájutnak az új terápiás lehetőségekhez. Ezzel ugyan egy jelentős előrelépés történik, de így is marad még legalább negyven olyan készítmény a várólistán, amelyekhez a nyugat-európai – sőt a szlovén, szlovák és cseh – betegek már régóta hozzájutnak. A sorban álló készítmények között van onkológiai, haematológiai, kardiológiai, neurológiai, reumatológiai és urológia szer is.

Az új terápiák befogadását azok költségessége akadályozza, a gazdasági válság miatt, a rövid távú kiadások megugrásától tartva ugyanis sok helyen inkább nemet mondanak az új készítményekre, bármennyire is meggyőzőek a szakmai érvek. A kormányoknak azt kell megérteniük, hogy egy dollár tízmilliókból kifejlesztett készítmény bizony drága lesz. Ugyanakkor, ha azért cserébe a jelenleginél sokkal tovább munka- vagy legalábbis önellátóképesek maradnak az Alzheimer-kórban szenvedők, nagyon sokat meg lehet spórolni más kiadásoknál – emelte ki nemrégiben a Világgazdaságnak adott interjújában Richard Bergström, az Európai Gyógyszeripari Egyesületek Szövetségének (EFPIA) elnöke. – jegyzi meg a portál.