• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tiltakoznak az abortusztabletta ellen

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Tüntetést szervez az abortusztabletta bevezetése ellen az Alfa Szövetség.

A készítmény most kapta meg a forgalomba hozatali engedélyt Magyarországon, azonban a szülész-nőgyógyászok véleménye nem egyöntetű róla, ezért május 23-án, szerdán 15 órára tüntetést szervez az abortusztabletta bevezetése ellen az Alfa Szövetség az egészségügyért felelős államtitkárság budapesti, Arany János utcai székháza elé. A megmozduláson – amely a Ne vedd be a hazugságot! címet viseli – felszólal többek között Csókay András idegsebész és Jobbágyi Gábor jogászprofesszor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője – olvasható a Magyar Nemzet – online oldalán.

Téglásy Imre, az Alfa Szövetség elnöke a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: szerintük nem igazolható, hogy az abortusztablettás magzatelhajtásnál sokkal kisebb a szövődmény esélye, mint a műtéti eljárásnál; 2007-ig például 11 halálesetet jegyeztek fel a szerrel összefüggésben.

Életvédő szervezetként fel kell tenniük a kérdést, hogy miért van szükség művi terhességmegszakításra, miért nem tudja ez a nemzet megőrizni a legnagyobb kincsét, a termékenységét, de az akcióval most a tablettás abortusz veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet – emelte ki Téglásy, aki elmondta azt is, a politikusoknak el kell számolniuk azzal, hogy „fű alatt" intézték a szer hazai engedélyezését, anélkül, hogy társadalmi vitát folytattak volna a kérdésről, ugyanakkor hozzátette: ha igaz az, amit a döntéshozók mondanak, hogy a magyar hatóságoknak automatikusan ki kellett adniuk az abortusztabletta engedélyét, akkor mindez azt jelenti, hogy az Európai Unió erre vonatkozó szabályozása súlyosan sérti nemzeti szuverenitásunkat.

A szakma megosztott a kérdésben. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász – egy olyan magánklinika vezetője, ahol egyedi importengedély alapján már most is alkalmazzák az abortusztablettát – azt mondta, hogy ez biztonságosabb beavatkozás a műtétnél.

Természetes, hogy minden szakma keresi, miként lehet a legkevesebb szövődménnyel elvégezni a beavatkozásokat. Ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy az abortusztabletta használata egyáltalán nem veszélytelen. Erős vérzéssel és nagy fájdalommal, görcsökkel jár – fogalmazott Koós-Hutás Piroska szülész-nőgyógyász.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet cikkezett, az abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt. A készítményt – amely műtét nélkül teszi lehetővé a terhességmegszakítást – csak felügyelet mellett, intézményi körülmények között alkalmazhatják, patikában nem lehet majd kapni.

A szakállamtitkárság közleménye