• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hamis biztonságérzet? Elképesztő indoklás

Lapszemle Forrás: mno.hu

Továbbra is fizetni kell az agyhártyagyulladás elleni vakcináért, ami a százezer forintnál is több lehet. Reagál a gyártó.

Elképesztő indoklás, például az általa keltett „hamis biztonságérzet" és tisztázatlan klinikai hatékonysága miatt nem teszi ingyenessé a kormány az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni védőoltást – tudta meg a Magyar Nemzet a Miniszterelnökség a lapnak adott írásbeli válaszából.

A vakcina darabja 27 ezer forintba kerül, így jelenleg a csecsemőjét az agyhártyagyulladás B típusú törzse ellen is védeni kívánó szülőnek 108 ezer forintjába kerül, hogy a védettséghez szükséges négy oltást beadják a kicsinek. Egyéves kor felett már elegendő két oltás is, de a gyermekorvosok szerint nem érdemes olyan sokáig várni, mert a statisztikai adatok alapján 4 és 12 hónapos kor között regisztrálják a megbetegedések felét.

Miután csak a szülők töredéke engedheti meg magának, hogy beadassa gyermekeinek a méregdrága vakcinát, hónapok óta ostromoljuk Lázár Jánost annak kapcsán, hogy nem tervezik-e térítésmentessé tenni az oltást. Bár a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt ígérte, a kormányzat fontolóra veszi, hogy kiterjessze az ingyenes oltások körét, ám végül elvetették az ötletet. Pedig válaszukban is elismerik, hogy a C mellett a B típus a legtöbb gennyes agyhártyagyulladás okozója Magyarországon.

A kormányzati indoklás szerint többek közt azért nem kívánják ingyenessé tenni a meningococcus B elleni vakcinát, mert nem szeretnének sem a szülőkben, sem pedig az ellátókban hamis biztonságérzetet kelteni. Úgy vélik ugyanis, ez veszélyeztetné a betegség időbeni felismerését és kezelését, és tovább növelné az általa okozott szövődményeket, beleértve a halálozás gyakoriságát is.

Ugyancsak az elutasítás indokai között szerepelt, hogy a vakcina „szokatlanul gyakran okoz lázreakciót, főleg csecsemőkorban". Így „a lázas reakció mint mellékhatás zavart okozhat az életkorhoz kötött védőoltások rendjében, hiszen lázas beteget nem lehet oltani, ennek következtében a B vakcina utáni kötelező oltás is eltolódhat". Ez azért érdekes indoklás, mert a háziorvosok minden kötelező, ingyenes védőoltás esetén felhívják a szülő figyelmét arra, hogy a gyermek belázasodhat a vakcinától, amire lázcsillapító adható, és az állapot legkésőbb 48 órán belül elmúlik.

A kormányzatnak az egyébként már 2012-ben törzskönyvezett és 2014 óta gyógyszertári forgalomban kapható védőoltás hatékonyságát illetően is vannak kételyei. „Az oltás klinikai hatékonysága még tisztázatlan, alkalmazásával kapcsolatban a mai napig kevés a tapasztalat és a nemzetközi ajánlás" - idézte a lap.

Szakmailag reagál a gyártó a kormányzati indoklásra - itt

Legolvasottabb cikkeink