• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hat évtizede a betegek szolgálatában

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság Online

Dr. Szily Ferenc júliusban nem csak a születésnapját ünnepli, hanem munkába állásának évfordulóját is.

Ez utóbbi idén éppen a hatvanadik volt. A főorvos a mai napig dolgozik, ugyanott, ahol kezdett: a megyei kórház röntgen osztályán. Bátran kijelenthetjük, hogy nagyon kevesen vannak – az is lehet, hogy a főorvos az egyetlen –, akik hat évtizeden át dolgoznak. Méghozzá, ugyanazon a munkahelyen – olvasható a Tolnai Népújság – online oldalán.

Az én időmben az egyetem elvégzése után megmondták, hogy ki hova kerül dolgozni – meséli dr. Szily Ferenc. Az évfolyamunkból sokan kerültek a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium állományába, én azonban szerencsés voltam: Szekszárdra neveztek ki, éppen oda, ahová kerülni akartam – folytatta dr. Szily Ferenc. Választhattam a belgyógyászat és a röntgen között, de nem kellett sokat töprengenem ezen, mivel mindig is vonzódtam a technikai dolgokhoz.

Az egyetem előtt eredetileg más pályát képzelt el magának, pilóta szeretett volna lenni. A vitorlázó repülést nagyon szerette, ám repülős álmairól magas vérnyomása miatt le kellett mondania. Nem örült ennek, ám pontosan ez a momentum volt az, amely az egész további életét befolyásolta: ekkor határozta el ugyanis, hogy orvos lesz. Egyetemi tanulmányait 1943-ban kezdte el Pécsett, ám a háború hamarosan mindent félbeszakított.

Berukkolt katonának, és ha már pilóta nem lehetett, ejtőernyősként részese volt a Balatontól egészen Ausztriáig tartó utóvédharcoknak. A háború vége után két nappal esett szovjet hadifogságba. Közel három kényszerű évet töltött Sztalino környékén. Kolhozban, gyárban, építkezésen, sőt, még kórházban is dolgozott, volt üvegvágó, kazánfűtő.

1947 novemberében térhetett haza, Szekszárdra. Nem is vágyott máshová, csakis ide akart visszajönni, itt élt a családja, a barátai. A diploma megszerzése után pedig elhelyezkedett a megyei kórházban, ahol – bár 1995-ben nyugdíjba vonult – a mai napig is dolgozik radiológus főorvosként.

Az eltelt évtizedek alatt röntgenfelvételek százezreit vizsgálta meg, és a technika iránti vonzódása sokat segített abban, hogy minden nehézség nélkül alkalmazkodjon a szakterülete fejlődéséhez. A hetvenes évekig nagyon kevés változás történt technikai szempontból a röntgen-diagnosztikában, de azután ugrásszerűen fejlődni kezdett ez a terület is, hasonlóan minden más orvosi diagnosztikai ághoz – húzta alá a szakember, akitől egyébként nem idegen a modern technika, a számítógép, és a fotózás sem.

Dr. Szily Ferenc kiemelkedő példa lehet az ifjabb nemzedékek számára mind életét, mind munkásságát tekintve, fiatalos lendületét, energiáját sokan megirigyelhetnék. S hogy mi a titka?

– Nincs titok. Szeretek dolgozni, örömmel végzem a munkámat, s ha az ember ezzel van elfoglalva, akkor nem a saját bajaival törődik – árulta el dr. Szily Ferenc.