• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tudják, mit esznek

Lapszemle Forrás: zalaihirlap.hu

A Tudat Mezsgyéjén Alapítvány bonyolítja a programot.

A vöröshagymát takarították be csütörtökön a Zala megyei Fogyatékosok Rehabilitációs Intézete és Otthon lakói a saját maguk által megművelt kéthektáros területen. Az Élelmiszerbank valamint egy mezőgazdasággal és növényvédelemmel is foglalkozó cég közös pályázatát harmadik alkalommal írták ki, amit 23 önkormányzat és alapítvány nyert meg. Az előző évekhez hasonlóan a magyarszerdahelyi Tudat Mezsgyéjén Alapítvány is győzött, így 117 enyhe és halmozott fogyatékkal élő kéthektárnyi területet művel, s dolgozza fel annak terményeit – írja a zalaihirlap.hu portálja.

Nagy odaadással gondozzák a kertet, gyomlálnak, tudják, hogy amit termeltek, azt ők fogják majd megenni – mondta Kollerné Miklósy Erzsébet, a Tudat Mezsgyéjén Alapítvány kuratóriumának titkára.

A mi célunk az, hogy az újnéppusztai otthon ellátottjainak lehetőséget biztosítsunk az életmódjuk, életminőségük és szokásrendszerük megváltoztatására. A kertben folyó munkálatok közben a lakók megismerkednek a mezőgazdasági munkafolyamatokkal, melyet a közös „szüret" koronáz meg.

Csütörtökön ottjártunkkor az otthon lakói szorgalmasan ténykedtek a kertben. Az időjárás nem volt épp optimális a termés számára, viszont az öntözéseknek köszönhetően a vöröshagyma, a paradicsom, a paprika, a karfiol és a burgonya is meghálálta a gondoskodást – folytatta Kollerné Miklósy Erzsébet.

Ebben az évben még fóliasátrat is állítottunk, paprikát ültettünk, ami remekül bevált. Bakos Gerda, a Tudat Mezsgyéjén Alapítvány kuratóriumának tagja, a program felelőse szerint az önkénteseinek eleinte azzal is meg kellett birkózniuk, hogy meggyőzzék az értelmi sérülteket, a program értük született.

Szerencsére már elértük, hogy egyre többen érzik magukénak a kertet, s az ott termelt élelmet – vélekedett Bakos Gerda, aki hozzátette azt is, az otthonban élők maguk készítik az ételüket, így több költőpénz marad másra, ami ugyancsak pozitívan hat a fogyatékkal élők fejlődésére.