• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Háziorvosok reagálnak az ügyeleti rendszer átalakítására

Lapszemle 2023.03.09 Forrás: rtl.hu
Háziorvosok reagálnak az ügyeleti rendszer átalakítására

"Az OMSZ ragyogóan működik félkatonai szervezetként, ez a dolguk, krízishelyzetben, katasztrófahelyzetben kell helytállniuk. A háziorvosi ügyelet másfajta munka".

Három megyében már gyökeresen átalakult az alapelláti ügyeleti betegellátás, az RTL Házon kívül című műsorának riportjában háziorvosok mondják el, hogy ez pontosan mivel jár.

Erfan Vladimir az ország kevés fiatal háziorvosainak egyike, egyetemi csoporttársai közül egyedül ő lett háziorvos. Ukrán-magyar állampolgár, Szegedre járt egyetemre, egy éve vette át Fonyódon a megüresedett praxist. Szerinte az orvosok azt érzik, hogy nem képesek a tudásuknak megfelelően gyógyítani a betegeket. De ott van még az emberhiány, a hosszú előjegyzési lista és a bérek kérdése.

Emellett nehezményezi, hogy a rendelések jó része felesleges adminisztrációval megy el. Napi négy órát rendel, utána négy óra készenléti idő jön, amikor beteghez hívhatják. Majd következik a (régi rendszer szerinti) ügyelet délután 4-től másnap reggel 8-ig, hétvégén pedig 24 órában. Havonta van, hogy kilencszer is ügyel.

„Soha nincs kikapcsolva a telefonom, folyamatosan hívnak” – ezt már Mihályi Zsuzsa, a Győr-Moson-Sopron megyei Jánossomorja háziorvosa mondta. 18 éve praktizál, 3300 betege van, de csak 2500 főig kap finanszírozást. „800 embert én karitatív módon látok el, nincs ellentételezése. Értem én az állam szándékát, hogy a giga praxisok kialakulását próbálták ezzel ellensúlyozni, de ez nem sikerül. Ha egy faluban háromezren laknak, akkor annak a háziorvosnak háromezer betege lesz, hiába kap csak 2500-ig finanszírozást” – tette hozzá.

Mihályi Zsuzsa egyike azoknak az orvosoknak, akik nem írták alá az új ügyeleti szerződésüket. Március elsejétől ugyanis Győr-Moson Sopron megyében – ahogy Szabolcsban és Hajdú-Biharban is – az Országos Mentőszolgálat irányítja az ügyeletet.

Az OMSZ ragyogóan működik félkatonai szervezetként, ez a dolguk, krízishelyzetben, katasztrófahelyzetben kell helytállniuk. A háziorvosi ügyelet másfajta munka.

„Nem értjük, hogy nekünk miért kell az OMSZ-hez betagozódni. Csak az OMSZ-protokollok mentén kellene dolgoznunk, ami az én meglátásom szerint a gyógyítás szabadságát is veszélyeztetheti” – figyelmeztetett a jánossomorjai háziorvos. (...)

Mihályi Zsuzsa úgy érzi, olyan, „mintha elgáncsoltak volna bennünket. Azt szeretnénk elérni, hogy az a változás, amire az egészségügyben egyébként óriási szükség van, úgy menjen végbe, hogy bennünket, orvosokat, nővéreket meghallgatnak. Mi sokkal jobban tudjuk, hogy mi kell a helyi embereknek” – nyomatékosított.Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink