• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Heti másfél halálos munkabaleset

Lapszemle Forrás: Világgazdaság Online

Az utóbbi három évtizedben folyamatosan csökken a munkahelyi balesetek száma Magyarországon.

Bár az idei év első felében a tendencia megtorpanni látszik, azért az utóbbi három évtizedben folyamatosan csökken a munkahelyi balesetek száma Magyarországon. A legtöbb halálos kimenetelű baleset még mindig az építőiparban és egyre inkább a mezőgazdaságban történik. 1990-ben még több mint 33 és fél ezren, az ezredfordulón már alig több mint 28 ezren, 2010-ben pedig már „csak" húszezren szenvedtek munkahelyi balesetet hazánkban. A csökkenés még látványosabb, ha dolgozók számára vetítjük: míg a kilencvenes évek legelején ezer alkalmazottból még 44-et, 2010-ben már alig több mint hatot ért szerencsétlenség a munkahelyén – írja a Világgazdaság – online.

A munkabalesetek számának mérséklődésével párhuzamosankevesebb a halálos kimenetelű szerencsétlenség is: 2000-ben még 151 ilyeneset volt, ezzel szemben tíz évvel később 95.  Ez a tendencia az idei esztendő első felében sem változott, ugyanakkor összességében több munkahelyi baleset történt, mit egy évvel korábban – közölte a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) szóvivője, Gedeon András, aki elmondta azt is, ennek a megtorpanásnak az okát egyelőre nem látják, az azonban biztos, hogy az utóbbi évtizedekre jellemző pozitív irányú változást több tényező együttesen magyarázza.

Egyrészt a munkáltatók is komolyabban veszik a munkavédelmi előírásokat, és azoknak mindinkább igyekeznek megfelelni. Erre ösztönziőket közvetve és közvetlenül a felügyelő hatóság is, hol a meggyőzésés a tájékoztatás, hol pedig a szankcionálás eszközeivel élve. Tavaly volt az első év, amikor a felügyelőségek márnem csak munkaügyi, de munkavédelmi irányelvek mentén végezte ellenőrző tevékenységét – fűzte hozzá Gedeon András. Az ennek során végzett „megelőző" intézkedések részeként szabálytalanság esetén annak megszüntetésére kötelezik, mégpedig megadott határidővel a munkáltatót, vagy felfüggesztik egy veszélyes tevékenység, illetve munkaeszköz használatát.
A különböző bírságok (szabálysértési-, helyszíni-, eljárási-, illetve munkavédelmi bírság) az érdemi munkavédelmi határozatoknak általában csupán 6-8 %-át teszik ki: 2011-ben mintegy 170 millió forint bírságot szabtak ki a felügyelőségek. Két évvel korábban ennek csak az építőiparban is több mint a kétszeresét rótták ki a hatóságok.

A „legveszélyesebb" hely a munkabalesetek szempontjából a főváros: a 2011-ben bekövetkezett több mint 17 ezer munkahelyi baleset majdnem egyhatoda Budapesten történt – ez derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal adataiból. Csaknem kétezer ilyen esetet regisztráltak Somogy megyében, és ezernél többet Győr-Moson-Sopronban és Borsod-Abaúj-Zemplénben. Tavaly összesen 80 üzemi baleset végződött halállal, 158 minősült súlyosnak.
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának adatai szerint a legtöbbször az 500 fősnél nagyobb, illetve az 50 és 250 fős közötti cégek dolgozóit éri baleset. Leginkább a 25 és 44 év közötti férfiak szenvednek balesetet munka közben.

Legolvasottabb cikkeink