• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hőség a pékségben: szívgyógyszert szed az eladó

Lapszemle Forrás: Új Néplap

Sokan a forró napokon is kénytelenek munkába indulni.

Szombat óta hőségriadó van érvényben az országban. A napokig tartó kánikula igencsak megviseli az emberi szervezetet. Szerencsésebbek, akik ilyenkor a szabadságukat töltik, talán épp egy vízpart közelében. Sokan azonban a forró napokon is kénytelenek munkába indulni. A harmadfokú hőségriadó előírásainak megfelelően a szolnoki Hetényi Géza Kórházban is megtették a szükséges intézkedéseket. Az osztályok ásványvizet vételezhetnek az élelmezési osztály raktáraiból mind a betegek, mind a dolgozók részére — nyilatkozta dr. Péter Lívia orvos-igazgató, aki hozzátette, természetesen fokozott figyelmet fordítunk a betegek ápolására is, megfelelő folyadékfogyasztás mellett gondoskodunk a hajnali szellőztetésről, árnyékolásról, a fekvőbetegek gyakori forgatásáról – írja az Új Néplap – online.

Nyilvánvaló, hogy a hőség természetesen az egészségügyi dolgozókat is megviseli. Nem tudunk mindenhol klimatizált környezetet biztosítani, de olyan kardinális területen, mint például a központi műtő megfelelő hőmérsékleti körülmények biztosítása mellett történnek a beavatkozások — folytatta a szakember. Tapasztalatok szerint hőségben az emberek feszültebbek, türelmetlenebbek, így ez mindenkitől még nagyobb odafigyelést, törődést igényel annak érdekében, hogy a zökkenőmentes betegellátást biztosítani tudjuk — tette hozzá dr. Péter Lívia.

Kardos József, megyei vezető mentőtiszt elmondta, a kánikulában mintegy 15-20 %-kal emelkedett a hozzájuk befutó hívások száma a korábbihoz képest. A növekedés mértéke viszont még mindig az országos átlag alatt van, tette hozzá. Kardos József hangsúlyozta: a tartós hőség miatt arra számítanak, hogy egyre több rosszulléthez hívják majd a mentőket. A mentőállomáson minden helyiség klímával felszerelt, viszont kevés mentőautóban található hűtéstechnikai berendezés. Így előfordulhat, hogy akár negyven fokra is felszökik a hőmérséklet a mentőkocsiban – tette hozzá Kardos József.

Persze mások is szenvednek a hőségben. Bár klímával felszerelt az üzlet, kemence mellett nem nagyon érezni a hatását — törölte meg homlokát egy papír zsebkendővel Hercegné Zsuzsa, a szolnoki Szapáry úton található pékség eladója. — Ventillátort nem használunk, hiszen szanaszét hordaná a morzsákat. Nem tudunk mást csinálni, mint tűrni és sok ásványvizet fogyasztani. Hiszen a vevőket ugyanúgy ki kell szolgálni a nagy melegben is, mint máskor. Én magam egyébként különösen nehezen viselem a meleget, gyógyszert kell szednem a szívemre. Szerencsére azonban ez idáig még egyszer sem lettem rosszul, pedig szerintem 37 fok is van itt — tette hozzá az eladó.