• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Idegrendszeri betegségekre keresnek gyógymódot

Lapszemle 2019.10.10 Forrás: delmagyar.hu
Idegrendszeri betegségekre keresnek gyógymódot

Ha sikerül elérni, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a mo­lekuláris stresszel szemben, akkor az agy szerkezete nem sérül.

„A nőkért és a tudományért” elismerést a l’Oréal UNESCO díj ma­­gyarországi fennállásának 17. évében Fülöp Lívia lett a kilencedik szegedi, akinek munkáját elismerték. Ezt olyan nőknek ítélik oda, akik kiemelkedő teljesítményt érnek el tudományos területen. Fülöp Lívia a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézetének docense, kutatócsoportjával az Alzheimer-kór gyógyításán dolgozik, írja a delmagyar.hu

Az Alzheimer-kór a neurodegerenatív betegségekhez tartozik, amely az idegsejtek pusztulásával jár. Fülöp Lívia elmondta, ezekben a betegségekben rendszerint található egy fehérje, ami ha kóros mennyiségben termelődik az agysejtekben, felszaporodik és elpusztítja őket.

- 2014-től új mechanizmusok után kezdtünk kutatni, már nem csak az említett fehérjére koncentrálva. A felszaporodott fehérjék egyfajta stresszhatást okoznak az agysejteknek, amelyre a sejtek akár önmegsemmisítő választ is adhatnak Azt vizsgáljuk, hogyan segíthetnénk abban a sejteknek, hogy megbirkózzanak ezzel a stresszhatással és egészségesen folytassák tovább működésüket – fejtette ki a kutatónő.

Ha sikerül elérni, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a mo­lekuláris stresszel szemben, akkor az agy szerkezete nem sérül, így sok betegség, köztük az Alzheimer-kór kezelésében is áttörés következhet be. Az idegrendszert érő molekuláris stressz kutatása a jövőben nem csupán az Alzheimer-, de a Parkinson-kór vagy akár a depresszió gyógyítására is megoldás lehet. Fülöp Lívia hangsúlyozta, a molekuláris stressz nem azonos a mindennapi stresszel, ezek olyan molekuláris zavaró hatások amelyek ezekre a betegségekre jellemzőek. Kutatásaikkal jelenleg egy új stresszvédő mechanizmust tesztelnek, és próbálkoznak gyógyszerjelölt vegyületek keresésével.

 

Legolvasottabb cikkeink