• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Íme a magyarázat a hazai járványadatokra

Lapszemle 2021.09.22 Forrás: Index
Íme a magyarázat a hazai járványadatokra

Indianában a kórházi kezelést igénylők 98,6 százaléka, a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak 98,7 százaléka nem volt beoltva.

A magyar járványügyi adatok első ránézésre furcsa lefolyást mutatnak a tavalyi év hasonló időszakához képest. A friss statisztikák szerint többen vagy közel annyian voltak kórházban és lélegeztetőgépen a koronavírus miatt, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Akkor a második, most pedig a negyedik hullám vette kezdetét, mégis többen voltak kórházban az utóbbi napok statisztikái szerint, mint tavaly ilyenkor, amikor még senki sem kapott vakcinát - írja az index.hu.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy nem magyar jelenségről beszélünk. Az Egyesült Államokban például 2021. szeptember 2–8. között napi 95 848–97 672 kórházi kezelt volt, míg tavaly ugyanebben a periódusban 28 964–30 842. Emellett azonban fontos megjegyezni, hogy az összes fertőzött száma alacsonyabb, mint a második hullám idején. Ami más tehát, az a kettő aránya, vagyis az új fertőzések és a kórházban, illetve intenzív osztályon kezeltek számának egymáshoz viszonyulása.

A magyarázat kettős: az oltások, illetve a különösen fertőző delta-, vagyis indiai variáns.

A viszonylag magas átoltottsággal rendelkező országok, példáink esetében Magyarország és az Egyesült Államok, ahol az összlakosságra vonatkozó oltottsági arány hasonló, már érezhető védettséget produkálnak az egyébként tavaly elterjedt variánsoknál jóval fertőzőbb delta-mutáns ellenére. ... Az USA Indiana államában például az összes fertőzés 97,6 százaléka a be nem oltott lakosságban alakult ki idén. 

A másik furcsaság oka pedig a delta-variáns

Az idei, negyedik hullámért felelős mutánsról tudni kell, hogy rendkívül gyorsan képes szaporodni, a fertőzöttek így lényegesen nagyobb vírusmennyiséget ürítenek. Az angol szakirodalomban viral loadnak nevezett mutató befolyásolja a tünetek súlyosságát, a betegség lefolyását. Akik tehát megfertőződnek és nincsenek beoltva, nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, illetve intenzív osztályra és lélegeztetőgépre is. Indiana államban az idei kórházi kezelést igénylő esetek 98,6 százaléka az oltatlanok közül került ki. Ehhez hasonlóan a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak 98,7 százaléka nem volt beoltva.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink