• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

IMF: Hazugság a nyugdíjlista

Lapszemle Forrás: Népszava

Az IMF nem követelte a nyugdíjak csökkentését, ezt válaszlevélben is megerősítették.

Nincs IMF követeléslista. Sem olyan, ami a nyugdíjasokat, sem olyan, ami más társadalmi csoportot érintett volna - ezt válaszolta Irina Ivascsenko a nyugdíjasok korábbi levelére. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) magyarországi képviselője tegnap személyesen is fogadta az idősszervezetek vezetőit, Hegyesiné Orsós Évát, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének (NYOK) elnökét, valamint Simon Dezsőt, az MSZOSZ nyugdíjas szövetségének elnökét - számolt be a találkozóról a Népszava.

A két vezető egy újabb, többoldalas levelet adott át, és azt kérték tőle, juttassa el azt Washingtonba, az "IMF misszió" vezetőjének. Irina Ivascsenko egyébként felajánlotta, hogy ő maga személyesen is szívesen válaszol az aggódó nyugdíjasok kérdéseire. Ennek hatására karácsony előtt több találkozó is lesz, a NYOK tagjaival, küldöttségével, szakértőkkel és vélhetően az Idősek Akadémiájának résztvevőivel is beszélget majd a magyarországi képviselő - tájékoztatta a lapot Hegyesiné Orsós Éva.

A tegnapi találkozó előzménye: az idősek azt követően kezdtek aggódni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a szeptemberi, sárvári kihelyezett Fidesz-frakcióülésen ismertette, milyen feltételeket támaszt az IMF a hitelmegállapodásért cserébe. A kormányfő azt mondta, a részletek a lapokban olvashatók majd. Másnap a Magyar Nemzet arról írt, hogy a hitelmegállapodás feltételei között a nyugdíjak csökkentése, a nyugdíjkorhatár-emelése is szerepel. Nem sokkal később kiderült, ebből egy szó sem igaz, de a kormány nem ismerte be a félretájékoztatást, sőt plakát-kampányt indított az IMF ellen (később újságokban, illetve például tömegközlekedési eszközökön is reklámoztak).

A két szervezet egy levelet adott át a találkozón a valutaalap képviselőjének. Abban főleg a nyugdíjasok, a munkanélküliek és a családok helyzetéről tájékoztatják az IMF-et. Szerintük az alaptörvény semmilyen garanciát nem nyújt a nyugdíjakra, gyakorlatilag felszámolja a társadalombiztosítást. A kormány szerzett jogot sértett, egzisztenciális bizonytalanságba taszított 600 ezer embert. Jelentősen visszaszorultak a munkanélküliek ellátására fordított kiadások; erre a célra a tavalyinak alig felét, 51,3 százalékát fordították, ezért a nyugdíjasok többsége a jövedelméből segíti, vagy abból tartja el munkanélküli gyermekeit, illetve segíti azok családját. A levélben szó van arról is, hogy a kabinet azt kommunikálja, az egyre nehezebb gazdasági helyzet fő okozója az IMF és az Európai Bizottság - írja a Népszava.