• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Jöjjenek haza, ha már beérett a munkásságuk

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

Egyik pillanatról a másikra 107 doktori iskolát kellene bezárni decemberben".

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi élvonalba kerülő kutatók itthon, Magyarországon is boldogulhassanak – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes csütörtökön Balatonkenesén, a doktoranduszok nyári táborában. A közigazgatási és igazságügyi miniszter beszélt arról, hogy az utóbbi időben sok változtatásra volt szükség a felsőoktatás szabályozása, működése, a tudományos élet szabályozása területén ahhoz, hogy Magyarország versenyképes tudjon maradni – idézi az MTI hírét a Magyar Nemzet.

Kiemelte: az elmúlt tíz-húsz évben a tudás nemzetközivé vált, ami kihívást jelentett nyelvi-kulturális téren, különösen a kelet-európaiak számára, akik korábban negyven évig teljes nyelvi elszigeteltségben éltek. A másik kihívás a tudományos világ számára anyagi természetű; még a viszonylag kevéssé pénzigényes kutatási területeken se tudunk nemzetközi eredményt felmutatni megfelelő kondíciók nélkül – hangsúlyozta Navracsics. Hozzátette: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a nemzetközi élvonalba kerülő kutatók itthon, Magyarországon is boldogulhassanak, „azaz ne kényszerűségből döntsenek külföldi kutatói karrier mellett, hanem menjenek ki, szerezzenek tapasztalatot, de jöjjenek haza, amikor már beérett a tudományos munkásságuk".

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke megnyitó beszédében reményét fejezte ki, hogy a jövőben Magyarországon nagyobb presztízse lesz a PhD-fokozatnak. Nincs különbség tudás és tudás között, minden tudásnak megvan a helye a társadalomban és mindegyik hozzájárul a termeléshez – mondta, azokra a vitákra utalva, amelyek szerint vannak tudományok, amelyek segítik, és vannak, amelyek nem segítik a termelést.

Az esetleges nyugdíjazás kapcsán úgy fogalmazott: „most már meg vagyok nyugodva, mert megnyugtattak, hogy ez nem fog bekövetkezni, de ha bekövetkezett volna ez a képlet, akkor egyik pillanatról a másikra 107 doktori iskola be kellene, hogy zárjon decemberben".