• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Józsefváros a járvány pártjára állt?

Lapszemle Forrás: Népszava

A Józsefvárosi Önkormányzat azzal vádolta meg a Népszavát, hogy a drogosok pártjára állt.

A „vád" alapja nem más, minthogy pénteki lapszámunkban megírtuk: a helyhatóság felmondta az együttműködést a tűcsereprogramot működtető Kék Pont Alapítvánnyal. Felhívtuk a figyelmet arra is, hogy a tűcserének egy tömeges Hepatitis C-, illetve HIV-járvány megelőzésében kulcsszerepe van. A VIII. kerületi önkormányzat honlapján szerző nélkül megjelent írás viszont cinikusnak tartja cikkünket, mondván: - Ez abban az esetben igaz is lenne, ha a Kék Pont Alapítvány rendesen elvégezte volna a feladatát, amit a szerződésben is vállalt. Azt, hogy rendszeresen részt vesz a drogszemét begyűjtésében, vagyis együttműködik a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálattal, és segít összeszedni a használt tűket és fecskendőket – írja a Népszava.

Vagyis azt mondják, hogy csak lenne kulcsszerepe a tűcsereprogramnak a járvány megelőzésében, ha összeszednék a használt tűket. A VIII. kerületi helyhatóság az alapítvány szemére rója, hogy nem szedi össze a használt tűket, s azzal fenyeget, hogy „Az önkormányzat már csupán ezért felmondhatta volna a 2010-ben kötött megállapodást."

De az írás utal arra, hogy az önkormányzat nagylelkű és kegyes, hiszen „A Kék Pont azonban évről évre újabb esélyt és lehetőséget kapott." Ami egyszerűen nevetséges, hiszen a kerület nem a Kék Pontnak ad évről évre újabb esélyt, legfeljebb annak, hogy lassúbb ütemben terjedjen a kerületben a Hepatitis C- és a HIV-járvány. Ennek érdekében pedig a kerület is tehetne valamit. Például: elérhetné azt, hogy ne csökkenjen a Kék Ponthoz hasonló alapítványok támogatása, ne késve írják ki a működésükhöz szükséges pályázatokat és az elnyert pénzeket időben kapják meg. Ebben az esetben valóban futná arra, hogy össze is szedjék a szociális munkások a használt tűket, mert duplájára lehetne növelni a létszámukat. De ha a Fidesz-vezetésű önkormányzat sem képes kellő hatékonysággal lobbizni a Fidesz-kormánynál, akkor nyugodtan megtehetné azt is, hogy – nem a Kék Pont és nem a drogosok érdekében, hanem a járvány elkerülése érdekében – beszáll a „takarításba", a használt tűk összegyűjtésébe. Ekkor ugyanis talán nem telne be a pohár, mint ahogy az ominózus cikkben írják.

Az egyetlen megoldás ugyanis – nyilvánvalóan – a tűk összegyűjtése, nem pedig az, hogy arra serkentik a drogosokat, hogy használt tűket használjanak. Attól ugyanis nem fog csökkenni az eldobott, használt tűk mennyisége, ha többen használják ugyanazt, viszont a Hepatitis C- és HIV-járvány valóban gyorsabban fog terjedni – húzza alá a lap, kiemelve azt is: Az újabb félreértések elkerülése végett még egyszer szeretnénk leszögezni: a Népszava-cikk szerzője emiatt aggódik - függetlenül attól, hogy kinek a gyerekének a kezébe fúródik egy használt tű -, nem pedig a drogosok jövője miatt, mint ahogy azt az önkormányzat honlapján, tudatosan vagy sem, de egyértelműen félremagyarázzák.