• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kell az „egészséges igazolás”, vagy sem?

Lapszemle 2023.09.30 Forrás: wmn.hu
Kell az „egészséges igazolás”, vagy sem?

A rendelet alapján nem kötelező az intézményeknek, hogy kérjenek „közösségbe mehet” igazolást, csupán lehetőséget ad számukra.

Sok óvodás- és iskoláskorú gyerek szülei már túl vannak az első betegségen, így megtapasztalhatták, változott-e az intézményi hozzáállás az igazolásokhoz. Az iskolák és óvodák szeptember 1-től kérhetnek úgynevezett egészséges igazolást – vagyis egy olyan orvosi papírt, ami kimondja: a gyerek x dátumtól közösségbe mehet - 

A Covid-időszak és az online elérhető dokumentáció lehetősége nagyban átírta a gyermekorvosi ellátást: gyakori, hogy a háziorvos enyhébb lefolyású betegség esetén nem látja a pácienst, csupán telefonon egyeztet a szülővel, az igazolás pedig megy a felhőbe. Ráadásul a legtöbb szülő nem viszi vissza a frissen gyógyult gyereket a betegekkel zsúfolt váróba, így az orvos a szülői kompetenciában bízva állítja ki az egészséges igazolást (is) - írja a wmn.hu.

Pontosan mi változott?

Az idei tanév kezdete előtt dr. Takács Péter és dr. Maruzsa Zoltán államtitkárok egy összefoglaló levelet küldtek az iskolaigazgatóknak és a házi gyerekorvosoknak arról, hogy milyen szabályok vonatkoznak szeptember 1-től a mulasztások igazolására. Az erről szóló (és a levélben idézett) rendelet akkor teszi kötelezővé az úgynevezett egészséges igazolást, ha ezt jogszabály írja elő (bizonyos fertőző betegségek esetén), egyéb esetben megfelelő a bizonyos időintervallumra vonatkozó orvosi igazolás is. A rendelet szerint az orvos hatásköre eldönteni, hogy a betegség mely fázisában, milyen módon történik a vizsgálat, és valójában azt sem zárja ki, hogy a szakember úgynevezett telemedicinával, vagyis a szülői kompetenciában bízva telefonos vagy online egyeztetés után állítsa fel a diagnózist. Ahogy azt sem, hogy a betegség várható hosszát előre, gyakorlatilag becslés alapján adja meg.

Ez pedig nagyon fontos lehet azoknak a családoknak, akiknél az intézmény ragaszkodik a papír alapú igazoláshoz: „(2d) * A házirend eltérő rendelkezése hiányában a háziorvos vagy házi gyermekorvos az orvosi igazolást nem hiteles elektronikus formában is továbbíthatja a szülő vagy a tanuló részére.”

Tehát a rendelet alapján NEM KÖTELEZŐ az intézményeknek, hogy kérjenek „közösségbe mehet” igazolást, csupán lehetőséget ad számukra… amivel nem muszáj élniük.

További részletek a cikkben.