• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kemény tél előtt állnak az eleve „Covid-vírusfáradt” magyarok

Lapszemle 2022.09.23 Forrás: hirklikk.hu
Kemény tél előtt állnak az eleve „Covid-vírusfáradt” magyarok

Kökény Mihály vírusfáradtságnak nevezi azt, amikor embereknek már elegük van a megkötöttségből, az előírásokból.

Habár a koronavírus-járvány felfutásának kockázata csökkent, a veszély azonban még nem múlt el teljesen, továbbra is vigyázni kell magunkra. Erre figyelmeztetett Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának mérsékelt optimizmust tükröző üzenetére reagálva. Mint mondta, már csak azért is indokolt az óvatosság, mert olyan tél közeleg, amikor korábban nem tapasztalt módon, takarékoskodni kell, korlátozott lesz a fűtés, s a kényszerpályán lévő gazdaság okozta stressz is gyengíti a szervezetet. Üzenetének aktualitását aláhúzza, hogy éppen a napokban derült ki, mennyire félvállról veszik ma már a magyarok a Covidot, írja a Hírklikk

A korábbi egészségügyi miniszter szerint valóban eléggé optimista nyilatkozatot tett a WHO főigazgatója, bár Gebrejeszusz nem azt mondta, hogy vége a világjárványnak, hanem azt, hogy láthatóan lassan-lassan a végére jutunk a pandémiának. Ugyanakkor, ugyanebben a nyilatkozatában arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad hátradőlni – mondta Kökény. Mintegy „hazaüzenve” hozzátette: sajnos, sok ország ma már nem tesztel eleget, visszafogta a járványügyi készültséget, nem figyel eléggé az oltási kampányok szervezésére.

Ő maga is egyetért a WHO főigazgatójának óvatos optimizmusával. Jóllehet most egyetlen kontinensen sem tapasztalható a fertőzések számának drámai kiugrása, sehol nem indult el látványos felfutás, de azért a legutóbbi hazai számokat nézve, kénytelen volt megállapítani, hogy újra lassú növekedést mutatnak a hivatalos adatok. Ráadásul azt nem is tudjuk, mennyit tesztelnek, hányan nem mennek orvoshoz még úgy sem, hogy a házi tesztjük pozitívnak bizonyult. Gyanítható, hogy nagyon sokan enyhe tünetekkel otthon, maguk igyekeznek túljutni a fertőzésen, s jó, ha van felelősségérzetük, mert akkor legalább nem mennek el otthonról, nem mennek dolgozni. De nem biztos, hogy mindenki komolyan veszi ezt – fejtegette Kökény Mihály. 

Kökény Mihály ezt vírusfáradtságnak nevezi, amikor embereknek már elegük van a megkötöttségből, az előírásokból. Ennek jele az is – mondta –, hogy sajnos jó néhány hónapja alig vesznek fel újabb védőoltásokat. Még úgy sem, hogy a lakosság átoltottsága csak 65-66 százalékos, ami amúgy tíz százalékponttal alacsonyabb az uniós átlagnál. Pedig fontos lenne az oltások felvétele, már csak azért is, mert a védettség még három-négy oltás után is idővel csökken, különösen az idősek körében. S most már az új Omikron ellen is hatékony vakcinák állnak rendelkezésre – jegyezte meg. „Ebben lehetne sokkal markánsabb a járványvédelem, a népegészségügy, s ha úgy tetszik, a kormányzati propaganda is, rá kellene beszélni az embereket arra, hogy megőrizzék a védettséget” – szögezte le. Szerinte újabb oltási kampányra lenne szükség, ugyanakkor „nem eretnekség ismét felvenni a maszkot a zárt térben, zsúfolt helyeken” – mondta.

További részletek a Hírklikk cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink