• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kerülőút, funkciótlanság, Trianon

Lapszemle Forrás: Népszava

A falubeliek azonban aláírásgyűjtésbe kezdenek a régi rend visszaállításáért.

A Somogy megyei Göllét Tolna megyéhez rendelték, hétfőtől belgyógyászati, sebészeti, szülészeti, nőgyógyászati és traumatológiai szakrendelésekre is a dombóvári kórházba kell járniuk a helyi betegeknek. A falubeliek azonban aláírásgyűjtésbe kezdenek a régi rend visszaállításáért, hiszen Dombóvárra csak átszállások és egy-két órás utazás árán tudnak eljutni. Ráadásul az átalakuló struktúrában osztályok szűnnek meg Marcaliban és Nagyatádon is, így bizonyos betegségekkel Kaposvárig kell utazniuk az itt élőknek – olvasható a Népszava – online oldalán.

Szarka Ágnes, Gölle háziorvosa az ATV-nek úgy nyilatkozott: "nem tudok szebb szavakat mondani, Trianonhoz tudnám hasonlítani, ahogy a térképen ezt megrajzolták". Gölléből ugyanis Inámpusztán keresztül Dombóvár 20,5 kilométer, de busz nem jár, így az egyetlen út Batén át 27 kilométer, de fél-egy órát kell várni a csatlakozásra.

A tapolcai kórházban korábban egy 50 ágyas belgyógyászat és egy 40 ágyas sebészeti osztály működött, amelyek az új rendszerben megszünnek. Megmarad a krónikus belgyógyászat, az ápolási osztály, illetve a tüdőgyógyászati rehabilitáció - magyarán semmilyen aktív ellátás nem lesz a városban. A tapolcaiaknak az új rendszerben alapvetően három helyre kell menniük, ha kórházi ellátásra szorulnak: főleg a 33 kilométerre lévő ajkai kórházba, bizonyos ellátásokat Keszthelyen, illetve Veszprémben kaphatnak meg. Talán nem is véletlen, hogy a városban még júniusban civilek demonstráltak, arra kérve a helyi döntéshozókat, hogy védjék meg a százéves intézményt.

A legjellemzőbb az átalakításokra talán az, ami Komáromban történt, kistérségi mintaprojekt címszóval. Az átalakításokkal ugyanis a 124 ágyas helyi kórház 109 aktív ágyát teljesen megszüntetik. Bezárják a szülészet-nőgyógyászatot, a gyermekosztályt, a sebészetet, valamint elveszik a belgyógyászat aktív ágyait. Megmaradt a 15 ágyas krónikus belgyógyászati osztály. Így azt a 85 ezer beteget, akik a városból és a kistérségből az intézménybe jártak, ezentúl Tatabányán, Székesfehérvárott és Budapesten látják majd el, ha képesek eljutni a megfelelő intézménybe.

Legolvasottabb cikkeink