• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Másfélmillió lépés Magyarországon

Lapszemle Forrás: Népszava

Sokan az ország másik felén kapják majd meg szükséges ellátásuk, amennyiben egyáltalán eljutnak oda.

Vasárnap indult az új ellátási rend; és a két nap alatt számos logikátlanság, s főként a lakosság életét - vagy életben maradását - megnehezítő részlet vált világossá. Mindezt nem csak a betegeknek, az orvosoknak és az egészségügy más dolgozóinak is nehéz lesz megszokni – olvasható a Népszava – online oldalán.

Bár az egészségügyi államtitkárság állítja: a területi ellátási kötelezettséget érintő változásokról "az elmúlt hetekben, hónapokban folyamatosan tájékoztatták a háziorvosokat és a szolgáltatókat", valójában a múlt héten még a leginkább érintett intézmények dolgozói sem látták pontosan, mi következik. Van olyan háziorvos, aki még pénteken sem tudta, hogy hova kell küldenie július 1-jétől a betegeket, és olyan kórház is, ahol az orvosok azt állítják: képtelenek lesznek ellátni az új feladatokat.

Az alapellátás résztvevői, akik a betegirányítási feladatok jó részét végzik, csak csütörtök este kaptak egy levelet a szaktárcától a következő egy hónap menetrendjéről, illetve arról: átmenetileg minden marad a régiben. A háziorvosoknak azt írták: a következő, tanulási időszakban a megszűnő osztályokon is gondoskodnak a betegek ellátásáról, majd esetleges átszállításukról, a sürgősségi betegeket pedig továbbra is minden intézményben el kell látni.

Az államtitkárság ismét leszögezte: "ellátó intézmény sehol sem szűnik meg". Magyarán a kormány továbbra sem ismeri el, ám országszerte kilenc kórházban teljesen megszűnik az aktív betegellátás, összességében pedig az úgynevezett funkcióváltással érintett 15-17 intézményben 2150 ágy tűnik el, máshol komplett osztályok zárnak be, a betegeket pedig másik intézménybe irányítják. Hogy hová, azt a páciens maga is megtudhatja az ominózus honlapról, a térképeket megnézve pedig könnyen szüksége is lehet egy mentőautóra.

Az új betegutak ugyanis sok esetben nagyon hosszú utazásokra kényszerítik a betegeket. Bizonyos ellátásokért a pécsieknek Kecskemétre vagy Budapestre kell majd menniük, a Győr-Moson-Sopron megyeiek pedig - a fővárosiakhoz hasonlóan - csak Szegeden vehetnek majd igénybe egy-egy kezelést. A több utazást a kabinet szerint ellensúlyozza, hogy noha távolabb, de szerintük magasabb színvonalon, biztonságosabb körülmények között kezelik majd a betegeket, mint korábban.

A lapot többen azzal keresték meg, hogy nem lesz pénzük arra, hogy eljussanak a kórházi vizsgálataikra, vagy épp - mint egy olvasónk felhívta a figyelmet - daganatos betegként a szükséges terápiájára. Erre, az ellenzéki pártok által is megfogalmazott aggodalomra - mely tegnap képviselői kérdésként elhangzott a Házban is - Szócska Miklós egészségügyi államtitkár mindössze azt felelte: "a szükségtelen fekvőbeteg ellátásokat olyan ellátási formákká alakítják át, amelyek valóban fontosak a lakosság számára." Nos, vélhetően az államtitkár szerint a szülészeti ellátás lakóhelyhez való közelsége "szükségtelen", csakúgy, mint a hazánkban vezető halálokként jegyzett szív- és érrendszeri megbetegedések, vagy a minden második magyart sújtó látásgondok kezelése. Éppen ezeket, a szülészeteket, a kardiológiai és szemészeti osztályokat szüntetik ugyanis meg a legtöbb helyen, mellettük pedig a klasszikus belgyógyászati, és gyermekgyógyászati kórházi ágyak szűnnek meg a legnagyobb számban - írta a lap.

Kerülőút, funkciótlanság, Trianon - az ördögi részletek