• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Készül az államosítás

Lapszemle Forrás: Népszava

Zajlanak a tárgyalások a sürgősségi betegellátást végző kórházak kapacitásainak átalakításáról - vélhetően zárt ajtók mögött.

Megkezdődött a felkészülés a fővárosi kórházakban a Semmelweis Terv (ST) által megszabott sürgősségi centrumokba való átrendezésre - derül ki abból a főigazgatói utasításból, melyet a Szent János Kórház főigazgatója küldött az intézmény valamennyi osztályvezető főorvosának. Pintérné Gönczi Ágnes azt kérte dolgozóitól, hogy mérjék fel, s írásban listázzák is az egyes kórházi osztályok teljesítményét, különös tekintettel a sürgősségi ellátásra.

A fővárosi önkormányzat intézményének vezetője levelében úgy fogalmazott: „Mint ismeretes, az új egészségügyi koncepció részeként a Budai Sürgősségi Ellátási Központ az SE Kútvölgyi Klinikai Tömb-Szent János Kórház-SE CVC Városmajor utca egység formájában szerveződik". Mint írta: ahhoz, hogy a János kórház az új betegellátási központban „helyzetének megfelelő súllyal képviseltesse magát, szükséges annak a felmérése, hogy mely sürgősségi ellátási lehetőséggel bírunk, amelyek nyújtásával bekapcsolódhatunk a leendő centrum tevékenységébe".

A főigazgató levelében kizárólag az ellátási területekről, illetve az elvégzett munkáról kért tájékoztatást, külön kiemelve, hogy „a válasz humánerőforrás-, illetve anyagi/dologi fejlesztési elképzelésekre, az intézeti struktúrán belüli elhelyezés megváltoztatására ne térjen ki".

A levél több kérdést is felvet. Egyfelől az egészségügyért felelős államtitkár hivatalosan még nem közölte, hogy az ST-ben meghatározott három fővárosi betegellátási centrumot mely kórházak összevonásával hozzák létre, Szócska Miklós programja ugyanis csak a vázlata a jövőbeni intézkedéseknek. Azt pedig maga az államtitkár tudatta, hogy mind a koncepcióban vázolt térkép, tehát a betegellátási körzetek, mind pedig a majdani központokat jelentő intézmények listája változhat. Ehhez képest a János kórház főigazgatója már tényként említi az összevonást, illetve az abban részt vevő intézményeket. Ráadásul a levélből az is egyértelmű, hogy zajlanak a tárgyalások a sürgősségi betegellátást végző kórházak kapacitásainak átalakításáról - vélhetően zárt ajtók mögött. Csakhogy a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló 12 kórház államosításáról mindeddig csak a kormány határozott; sem a fővárosi közgyűlés, sem pedig egy Tarlós Istvánnal kötött szerződés nem szentesítette a döntést.

A kórház főigazgatója ugyanerről