• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Két hónapig nem kaphatott kezelést a rákos baba

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe Online

Imike túl van a tizenkettedik kemoterápiás kezelésen, több mint három kilót hízott, és már járni próbál.

Orvosai szerint is szépen fejlődött az elmúlt fél évben az a neuroblastomában szenvedő kecskeméti kisfiú, aki tavaly ismeretlen állampolgársága miatt két hónapig nem kaphatott ingyenes ellátást hazánkban – írja a Petőfi Népe – online.

Mikor az intenzív osztályra került, 6 kiló alatt volt a súlya, most 9360 grammot nyom, de volt majdnem tíz kilós is. A kemoterápia megviseli, gyakran étvágytalan, rosszkedvű. Szerencsére most már van miből fogynia – újságolja örömmel az anya, Mihaljevic Szilvia, miközben a tizenhét hónapos Imike nagy, csodálkozó szemekkel tekintget mindenkire.

Élénk, mosolygós, és már kis pocakja is nőtt a fél éve még sápadt, soványka kisfiúnak. Egyfolytában szaladna. Ez egyedül egyelőre nem megy, ám elszántságát látva csak hetek kérdése. Haja, szemöldöke és szempillái kihullottak a kemoterápia miatt. A kisfiú 12 kezelésen van túl. A jövő héten még vár rá egy, 7-én pedig az MR-vizsgálat eldöntheti: lehet-e műteni, következhet-e az őssejt-kezelés, esetleg további kemoterápiára van szükség.

A kecskeméti kisfiú kálváriájáról decemberben többször beszámoltunk, miután az anya kétségbeesésében kereste meg szerkesztőségünket – írja a lap. Szilvia elmesélte, hogy fia 2011 februárjában nagy súllyal, 4 kiló 40 dekával született. Egy ideig minden rendben volt, ám aztán az anya szeptemberben észrevette: a gyermek karjai egyre vékonyodnak, lábai megdagadnak, hasa hirtelen megnőtt. Októberben a szegedi klinikán megállapították: a kisfiú neuroblastomában szenved.

Az úgynevezett szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata Imike veséjében jelentkezett, de a máján és a hasi nyirokcsomóban is van áttét. Imike másfél kilót fogyott, és mozgása sem fejlődött. A baba kezelése mégsem keződhetett meg, mert nem volt jogosult egészségügyi ellátásra. Szerb állampolgárságú, de magyarul tökéletesen beszélő édesanyja nyolc éve költözött Szabadkáról Magyarországra. Szilvia munkavállalási engedéllyel tartózkodik hazánkban, amit folyamatosan megújít. Külön él szerb férjétől, akitől azonban nem vált el. Tavaly májusban összeismerkedett egy kecskeméti férfival. Hamarosan kiderült, hogy terhes, ám barátjával pár hónap múlva szakítottak, és azóta sem tartják a kapcsolatot. Szilvia szerint a gyerek egyértelműen ettől a férfitól van.

A problémák ott kezdődtek, hogy az anya által vélelmezett apa nem ismerte el, hogy tőle fogant a kisfiú. A születési anyakönyvi kivonatban apaként Szilvia szerb férjét tüntették fel. Imike állampolgárságához pedig azt írták: ismeretlen. Emiatt a beteg csecsemő hazánkban nem részesülhetett tb-finanszírozású kezelésben. Az anya pedig nem tudta saját zsebből fedezni a kemoterápia költségeit. Szilviát a szabadkai kórházban úgy tájékoztatták, Imike Szerbiában sem kapna ingyenellátást. Mivel üknagyapja magyar volt, Szilvia elindította az egyszerűsített honosítási eljárást, hogy így megszerezze magának és ezáltal gyermekének is a magyar állampolgárságot. De ez nem pár napos folyamat, Imike kezelése pedig tovább nem várhatott.

A kisfiú problémájával lapunk cikke nyomán – olvasható a Petőfi Népe online portálján – az országos sajtó is foglalkozott, az anyával pedig szerkesztőségünkön keresztül felvette a kapcsolatot az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány. Kiderült, hogy gyermek javára egészségbiztosítási pénztárral megállapodás köthető, csak hathavi járulékösszeget, körülbelül 150 ezer forintot előre meg kell váltani. Az összeg kifizetését vállalta az alapítvány, és januártól megindulhatott Imike kemoterápiás kezelése a fővárosi Tűzoltó utcai klinikán. Szilvia elmondta: most már rendben van fia tb-s ellátása, és hamarosan az állampolgárságot is megkaphatja.

Összezsugorodtak a daganatai, csak az jelenti a problémát, hogy ezek szétszórva helyezkednek el a máján, a veséi felett, a mellkasában. Az ereken lévőket nem lehet műteni. Év elején három hónapig együtt voltunk a kórházban, együtt is aludhattunk, van ugyanis baba-mama szoba. Nagyon kedvesek és segítőkészek az orvosok és a nővérek. Az egyik doktornő Gordonnak becézte Imikét, ez rajtaragadt, mindenki így szólította. Nekem is megtetszett, úgyhogy most Gordon a csöppség.

Az orvosok is úgy vélik, hogy a kisfiú rengeteget fejlődött, és véleményük szerint gyógyítható. Persze csak a kezelés után öt évvel állapítható meg biztosan, hogy teljesen egészséges – ölelte meg gyermekét Szilvia, aki hozzátette azt is, rengetegen támogatták őket az elmúlt hónapokban. Voltak, akiktől pelenkát, bébiételt kaptak, másoktól élelmiszert, míg az alapítvány segíti őket a Pest-Kecskemét közötti ingázásban. A kisfiú jóbarátokat is szerzett a kórházban: a szintén ott ápolt Vandával és Balázzsal illetve szüleikkel rendszeresen találkoznak. Édesanyja kapott munkát, míg ő dolgozik, a gyermekre a nagymama vigyáz.