• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kiskamaszok is droghoz nyúlnak

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Szentesen is egyre fiatalabb korban próbálják ki a drogokat az ifjak.

A titkolózás nem jó taktika, mondják a szakemberek, akik szerint az egészségügy helyzete sem segíti a munkájukat. Pszichológiai, pszichiátriai és szociális kérdéseket is érintettek azon a szakmai rendezvényen, amelyet a gondozási központ rendezett. A Pszi-nap című fórum egyik központi témaköre a droghasználat volt, különös tekintettel a legfiatalabb korosztályra. A probléma a nyári szünetben még hangsúlyosabban jelentkezik, mondta Báló Mária, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház rendelőintézetének gyermekneurológusa – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

Városunkban is egyre fiatalabb korban nyúlnak a drogokhoz a gyerekek. Sok gyermek egyedül, felügyelet nélkül marad ilyenkor a vakáció alatt, ezért nagyobb az esély, hogy kipróbálják a kábítószereket – számolt be a szakorvos. Mind az öt helyi középiskolában és a kollégiumban is praktizálok, ifjúsági orvosként: a reggeli rendeléseken nem ritka, hogy szerhasználatra utaló panaszokkal jelentkeznek nálam az ifjú páciensek – tette hozzá Báló Mária.

A droghasználók számát nem könnyű megbecsülni, hiszen ezt ameddig csak lehet, az érintett fiatal és a család is igyekszik titokban tartani, fogalmazott Báló Mária. Azt is elmondta: azokban a családokban nehéz kezelni az ügyet, ahol nem működik a kommunikáció a szülők és a gyerekek között. Ha azonban megváltozik a fiatal viselkedése, szorongóvá, magába fordulóvá, vagy ellenkezőleg: agresszívvá válik, érdemes gyanakodni.

Nagy probléma az is, hogy ellentétben a sok évvel ez előtti gyakorlattal, a kórházba kerülő fiatalt a drog okozta rosszullét elmúltával el kell bocsátanunk. A bajt tovább tetézi, hogy gyermekpszichiátriai ellátás csak Szegeden van. Egyre több páciensre egyre kevesebb szakember jut – számolt be az egészségügyi helyzetről.

Akár már 10–12 éves gyerekek is kipróbálják a drogokat – támasztotta alá a doktornő tapasztalatait Rideg Sándor pszichiáter főorvos. Az olcsó, legálisan beszerezhető anyagokhoz, mint az öngyújtógáz, hígító, bárhol, bármilyen életkorban könnyen hozzájuthatnak – fűzte hozzá Rideg Sándor.

Legolvasottabb cikkeink