• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kiskunhalas: homlokegyenest ellenkező vélemények

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

Nem nyugszanak a kedélyek a kiskunhalasi pszichiátria körül.

A feljelentett ápolók ügyében tart a nyomozás, az intézmény lakóinak életét megbolygatta az otthonuk körüli felhajtás, a dolgozók helyzete sem egyszerű.

- Beteg emberekről van szó, akiket megviselnek a szokatlan dolgok, hat rájuk a telihold, a széljárás, minden extremitás zavarja őket, még az idegen emberek is, ettől feszültek, bizonytalanok - ad képet az általa vezetett osztály lakóiról Katona Judit főnővér.

A súlyos magatartászavarral és beilleszkedési nehézségekkel küzdőket helyezik ide átmenetileg, az otthon többi nyolc gondozói egységéből. Ezt gyakran azok lakói kérik, amikor nyugalmukat, a közösség életét zavarja egy-egy súlyos magatartászavaros beteg.

- Elképzelhetetlen, hogy itt bármi titokban maradjon, a bántalmazás pláne - folytatja a főnővér, aki évek óta vezeti ezt az ápolási részleget.

Ennek ellenkezőjét állítja az intézményben korábban dolgozó két ápolónő, akik februárban az ügyészséghez fordultak a gondozottak bántalmazása miatt. Feljelentésük nyomán indult nyomozás, állításaikat az azóta tanúként meghallgatott sértettek is igazolták – tájékoztattak a városi ügyészségen.

- Kihallgatták az intézmény vezetőjét, az ápolókat, a feljelentésben nevesített betegeket, akikről az orvos szakértői vélemény megállapította, hogy tanúképesek - közölte az ápolók letartóztatását kezdeményező vezető ügyész távollétében Darázs Gyöngyi ügyész, aki jelenleg viszi az ügyet.

Folytatódik a kihallgatások során felmerült újabb adatok és tények feltárása, ellenőrzése. A feljelentést tevők, a sértettek egymással egybehangzóan adták elő a tavaly tavasszal történteket. Az egyik letartóztatott ápolót szemérem elleni erőszak, a másikat könnyű testi sértés bűntettével gyanúsította a nyomozóhatóság.

- Az ápoltak tudatában vannak az őket ért sérelemmel, különösen a testi sértést fájlalja a megvert, egyébként akaratnyilvánításra képtelen lakó, ám egyikükben sincs bosszúvágy. Mindketten azt kérték, hogy a törvény adta lehetőségek szerint kapjanak büntetést korábbi ápolóik -mondta az ügyész.

Simon Ilona intézményvezető az ügyészségi vizsgálatra hivatkozva nem kívánta kommentálni a botrányt kavart esetet, ami szerinte lejárató sajtóhadjárattal párosul.

- A médiában tényként állítanak eddig még nem bizonyított dolgokat, stigmatizálják a pszichiátriai otthonokban dolgozókat szerte az országban - nehezményezi az igazgató. - Való igaz, hogy ez a fajta szociális ellátás -amit egyébként a fogyatékosok és a pszichésen sérültek családja önként bízott ránk - megviseli dolgozóinkat, ám egyik kollégámról sem tudom elképzelni, hogy bántalmazná azokat, akiknek jólétéért nap mint nap keményen megdolgozik.

- Amikor az ápolókat verik meg a lakók, arról nem szólnak a hírek, engem is több ízben ért már hasonló inzultus - mondta Borbás Andrea vezető ápoló, aki koordinálja az otthon kilenc ápolási egysége főnővéreinek tevékenységét. - Itt beteg emberek vannak rögeszmékkel, téveszmékkel, minden napra jut megoldandó probléma, gond. Nehéz helyzet elé kerültünk, de továbbra is a legjobb tudásunk szerint tesszük a dolgunkat. Feljelentett kollégáink szakképzett ápolók, évekig dolgoztak nálunk, nem gondolom, hogy igazak az ellenük felhozott vádak.

Legolvasottabb cikkeink